Rasat i vikt. Anna Haeggman, 33, från Karlskoga, har sett de positiva effekterna av den nya dieten: "I dag har jag plockat bort vete - bröd, pasta allt sådant, och från att jag började på 72 kilo innan jag var gravid, så väger jag i dag 55 kilo", säger hon.. Foto: mats endermark
Rasat i vikt. Anna Haeggman, 33, från Karlskoga, har sett de positiva effekterna av den nya dieten: "I dag har jag plockat bort vete - bröd, pasta allt sådant, och från att jag började på 72 kilo innan jag var gravid, så väger jag i dag 55 kilo", säger hon.. Foto: mats endermark Foto: Endermark Mats

Succédieten - skippa vetet och rasa i vikt

Sluta äta vete - rasa i vikt och slipp din svullna mage.

En ny amerikansk succémetod går ut på att utesluta vete ur sin kost och nu har dieten även börjat bli populär i Sverige.

- Magen blir lugnare, och man håller vikten, säger Anna Haeggman, 33, som gått ner från 72 till 55 kilo.

Så funkar vetedieten

Forskaren Fredrik Nyström , professor och överläkare i internmedicin vid Linköpings lasarett, förklarar vad som gör att man kan rasa i vikt av att utesluta vete ur kosten:

Vete innehåller mycket kolhydrater och stärkelse, vilket omvandlas till socker redan i tarmen.

Det finns alldeles nya studier som talar för att just socker ger upphov till fettvävnad som hamnar på och inuti magen, i stället för att fördela sig jämnt på kroppen. Det i sin tur är ju särskilt farligt om man är fet i magtrakten, så kallad manlig fetma.

Om man inte äter mer än vad man förbrukar spelar det däremot inte så stor roll vad man väljer för energikälla. Problemen uppstår när man blir överviktig, och då är nog valet av energikälla viktigt.

Fördelar med att utesluta vete

Foto: Martin Cederblad

Enligt kostrådgivaren Catherine Schück finns det en rad andra fördelar med att utesluta vete;
• Magen blir mindre uppsvullen, bubblig och gasig. På så sätt får man plattare mage.
• Problem med utslag, akne och finnar kan hos många minska eller försvinna, både i ansiktet och på kroppen.
• Humöret stabiliseras då svackorna av vetets kolhydrater inte blir lika framträdande i vardagen.
• Många uppleder att ledbesvär och ont i lederna kan minska.
• Blodsockernivån stabiliseras, och den som har en hög blodsockernivå kan få den sänkt.

En ny diet som går ut på att utelämna vete ur sin kost gör stor succé i USA. I boken "Vete-mage" lär författaren William Davis läsarna att leva gott utan vete och tappa i vikt. Boken - och dieten - har blivit en supersuccé i USA.

Nu har trenden med att utesluta vete i sin kost även kommit till Sverige, och Anna Haeggman, 33, gyminstruktör och arbetssökande, från Karlskoga, är en av dem som sett de positiva effekterna.

- Tidigare räknade jag kalorier, men det var jobbigt att tvingas tänka på allt, räkna allt, och vara fettskrämd. I dag har jag plockat bort vete - bröd, pasta allt sådant, och från att jag började på 72 kilo innan jag var gravid, så väger jag i dag 55 kilo. För mig fungerar det verkligen, berättar hon.

Trots att vete i dag inte är en del av Anna Haeggmans kost, har hon kvar sitt stora intresse - att baka och äta gott.

- Jag bakar jättemycket, fotar, lägger upp på Facebook, och det går hur bra som helst utan vete. Jag använder nötmjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, och kan baka kakor, bröd och bullar.

- Dessutom är det ganska lätt att avstå vetet när man vet att man får äta korv och brieost.

Svenska Cathrine Schück, som arbetar som kostrådgivare, KBT-coach, och kostorienterad terapeut, ser ett ökat intresse för den nya metoden även i Sverige.

"Får upp ögonen"

- Fler och fler i Sverige får upp ögonen för vad vete kan ställa till med. Svullna leder, inflammationer i kroppen som är svåra att spåra, svullen och gasig mage, akne och allergier. För att inte tala om vikten, säger hon.