En ny diet som går ut på att utelämna vete ur sin kost gör stor succé i USA. I boken "Vete-mage" lär författaren William Davis läsarna att leva gott utan vete och tappa i vikt. Boken - och dieten - har blivit en supersuccé i USA.
Nu har trenden med att utesluta vete i sin kost även kommit till Sverige, och Anna Haeggman, 33, gyminstruktör och arbetssökande, från Karlskoga, är en av dem som sett de positiva effekterna.
- Tidigare räknade jag kalorier, men det var jobbigt att tvingas tänka på allt, räkna allt, och vara fettskrämd. I dag har jag plockat bort vete - bröd, pasta allt sådant, och från att jag började på 72 kilo innan jag var gravid, så väger jag i dag 55 kilo. För mig fungerar det verkligen, berättar hon.
Trots att vete i dag inte är en del av Anna Haeggmans kost, har hon kvar sitt stora intresse - att baka och äta gott.
- Jag bakar jättemycket, fotar, lägger upp på Facebook, och det går hur bra som helst utan vete. Jag använder nötmjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, och kan baka kakor, bröd och bullar.
- Dessutom är det ganska lätt att avstå vetet när man vet att man får äta korv och brieost.
Svenska Cathrine Schück, som arbetar som kostrådgivare, KBT-coach, och kostorienterad terapeut, ser ett ökat intresse för den nya metoden även i Sverige.
"Får upp ögonen"
- Fler och fler i Sverige får upp ögonen för vad vete kan ställa till med. Svullna leder, inflammationer i kroppen som är svåra att spåra, svullen och gasig mage, akne och allergier. För att inte tala om vikten, säger hon.