Lamporna kan vara farliga.
Lamporna kan vara farliga. Foto: Cornelia Nordström

Studie varnar för lågenergilampor

Håll minst 30 centimeters avstånd till lågenergilampor - strålningen kan vara farlig på sikt. Det uppmanar schweiziska myndigheter efter en ny studie.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten betecknar studien som "intressant och seriös" och tycker det är bra att undvika onödig exponering, skriver Svenska Dagbladet.

 Det är den schweiziska stiftelsen ITIS som studerat effekten av elektromagnetiska fält på människan från lågenergilampor. Vid ett tröskelvärde som är 50 gånger gränsvärdet kan människan drabbas av akuta nerv- och muskelskador som kan orsaka till exempel hjärtflimmer.

Hudrodnad

 

 I samtliga fall låg fälten under gränsvärdet, men exponeringen ökade kraftigt med kortare avstånd till lampan. Lampornas ultravioletta strålning kan också orsaka hudrodnad.

 Jimmy Estenberg, utredare inom området elektromagnetiska fält vid Strålsäkerhetsmyndigheten, konstaterar att studien går ett steg längre än andra forskare gjort och att rekommendationen med 30 centimeter är en försiktighetsåtgärd.

 - Det är inte hälsofarligt att vara närmare så vitt vi vet. Men kan man undvika onödig exponering är det bra, säger han till SvD.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!