Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kvinnor som regelbundet städar hemma eller som arbetar med att städa riskerar på sikt en nedsatt lungfunktion.Kvinnor som regelbundet städar hemma eller som arbetar med att städa riskerar på sikt en nedsatt lungfunktion.Kvinnor som regelbundet städar hemma eller som arbetar med att städa riskerar på sikt en nedsatt lungfunktion.
Rengöringsmedlen visade sig i en ny studie ha en stor negativ effekt på kvinnor.Rengöringsmedlen visade sig i en ny studie ha en stor negativ effekt på kvinnor.Rengöringsmedlen visade sig i en ny studie ha en stor negativ effekt på kvinnor.
1 AV 2
Kvinnor som regelbundet städar hemma eller som arbetar med att städa riskerar på sikt en nedsatt lungfunktion.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Rengöringsmedlen visade sig i en ny studie ha en stor negativ effekt på kvinnor.
Foto: Colourbox

Studie: Rengöringsmedel kan skada kvinnors lungor

Att regelbundet använda rengöringsmedel kan på sikt påverka lungorna lika mycket som rökning, visar en norsk studie enligt SVT.

Studien visade däremot stora skillnader mellan män och kvinnor.

– Men tidigare studier tyder också på att kvinnors lungor är mer sårbara för kemikalier, säger forskaren Öistein Svanes till SVT.

Kvinnor som regelbundet städar hemma eller som arbetar med att städa riskerar på sikt en nedsatt lungfunktion. Det visar en studie från universitetet i norska Bergen, som publicerats i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, rapporterar SVT Nyheter.

Studien har följt 6 235 män och kvinnor i 20 år, från att de var 34 år gamla. Rengöringsmedlen visade sig ha en stor negativ effekt på kvinnor, och kan jämföras med det tapp i lungfunktion som medförs av kraftig rökning.

Rengöringsmedel kan ge nedsatt lungfunktion

Jämförelsen med cigaretter gäller endast lungfunktion.

– Rökning är så klart skadligare ur en massa andra aspekter, som att det kan orsaka lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Öistein Svantes, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Däremot reagerade män som städade regelbundet hemma, eller arbetade med att städa, inte lika kraftigt på rengöringsmedel. Även tidigare studier har visat att kvinnors lungor är mer sårbara för kemikalier, enligt forskaren.

Använd mindre kemikalier

Att det kan vara skadligt att andas in små partiklar är egentligen inte så förvånande, men Öistein Svantes menar att han ändå blev överraskad av att effekten var så tydlig.

Han menar att man bör använda så lite kemikalier som möjligt i städningen.

– Man ska inte vara rädd för att städa hemma men man kan tänka över vad man använder. Vatten och en mikrofibertrasa är ofta bra nog. Till toaletten kanske det behövs rengöringsmedel men undvik till exempel luftförbättrare, säger Öistein Svanes till SVT.