Foto: Lev Dolgachov

Studie: Kaffe kan vara räddningen för din syn

Forskare har upptäckt att klorogensyra som är en kraftfull antioxidant i kaffe kan förhindra åldrandet hos möss. Det kan också spela roll för åldersrelaterade sjukdomar.

Mirakeldrycken levererar igen, enligt en studie gjor av koreanska och amerikanska forskare, rapporterar Dailynews.

En kaffe om dagen kan hålla sjukdomarna borta.

I den nya studien som är gjord av koreanska och amerikanska forskare har man upptäckt att antioxidanten som hittats kan spela en viktig roll i förhindrandet av åldersrelaterade ögonsjukdomar.

Kraftfull effekt

Forskarna tittade närmare på ett ämne som kallas klorogensyra. Den har tidigare visat sig kraftfull när man testat den på möss.

För att utföra sitt experiment behandlades möss med kväveoxid, vilket skapar stress och leder till att näthinnan förfaller.

De möss som hade förbehandlats med klorogensyra visade inga tecken på skador på näthinnan.

Närhinnan är det tunna lager av celler som finns på ögonbotten och tar emot samt organiserar den visuella informationen vi tar emot.

Hoppas på ögondroppar

Det är också den vävnad på kroppen som är den mest aktiva när det kommer till metabolism (även kallat ämnesomsättning. Det är ett sammanfattande namn på de processer där näringsämnen och läkemedel tas upp, omvandlas, bryts ner i kroppen, omsätts till energi.) och kräver höga nivåer av syre. Utan syre är vävnaden extremt känslig för oxidativ stress och som leder till vävnadsskada och förlust av synen.

Genom fortsatta studier hoppas man kunna utveckla ögondroppar med klorogensyra för att förhindra att näthinnan skadas med åldrandet.

Studien publicerades i the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Kaffe, en mirakeldryck

Det här inte den första studien om kaffets fördelar. I the journal European Association for the Study of Diabetes publicerades nyligen att personer som drack tre eller mer koppar kaffe  per dag hade lägre risk att få diabetes 2 – 37 procent lägre än dem som drack endast en kopp eller mindre per dag.

Forskarna har i studien följt 95 000 kvinnors och 28 000 mäns kaffekonsumtion.

 

LÄS MER NEDAN

Aktuellt just nu