Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rickard Kilström

Studie: Gravida bör undvika paracetamol

Ett av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder, visar en studie på möss på Uppsala universitet.

Forskare rekommenderar gravida att vara försiktiga.

– Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger forskaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning.

Paracetamol finns i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Tio dagar gamla möss fick injektioner, en grupp med paracetamol och en med koksaltslösning. Efter två månader hade paracetamol-mössen sämre anpassning till nya miljöer och svårare att lära nya saker än jämförelsegruppen.

LÄS OCKSÅ: 8 tidiga tecken på att du är gravid

Bör tas på allvar

De möss som fått paracetamol under hjärnans snabbaste utvecklingsfas, kring tio dagars ålder, fick också sämre smärt- och ångestdämpning av läkemedlet senare i livet än möss som fick paracetamol först som vuxna.

Larmet om paracetamol under graviditeten är en varningssignal som bör tas på allvar.

– Under graviditeten gör kvinnan nog klokt i att i möjligaste mån undvika att ta smärtstillande medel över huvud taget, men det är ju lätt för mig som man att säga, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Därför bör gravida inte äta för mycket lakrits

Avråds att ta smärtstillande

Problemet är bara att ingen av de andra smärtstillande substanserna heller är särskilt bra. Både medel innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Magnecyl) eller ibuprofen (som Ipren) avråds gravida ifrån att ta.

– Även om riskerna är oerhört små kan dessa preparat bland annat påverka fostrets hjärtutveckling, både under tidig och sen graviditet. Av dessa medel är paracetamol nog fortfarande det mindre farliga alternativet. Man bör också tänka på att dessa resultat bygger på djurstudier och de säger inte allt. Paracetamol har använts i 100 år. Så om det hade varit ett jätteproblem så hade vi nog upptäckt det vid det här laget, även om detta nog är något alla kommer att titta närmare på.