Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 jun 2018 19:00

Studie: De som inte dricker alkohol har fler sjukdagar

Enligt en ny studie så är det som dricker måttliga mängder alkohol minst borta från jobbet.

Enligt en ny studie så är det som dricker måttliga mängder alkohol minst borta från jobbet.

Foto: Adobe stock.

Finns det en koppling mellan hur mycket alkohol du dricker och hur ofta du är sjukskriven från jobbet?

Enligt en ny studie har de som dricker måttliga mängder alkohol också minst sjukfrånvaro jämfört med personer som inte dricker alls.

Måttligt drickande verkar vara optimalt, sett till anmälda sjukdagar. I en ny studie har forskare från Finland undersökt hur alkoholkonsumtion påverkar sjukdagar på arbetet i England, Frankrike och Finland, skriver Independent. 

47 520 människor har analyserats mellan åren 1985 och 2004 i de tre länderna, och forskarna jämförde alkoholkonsumtionen med jobbfrånvaro. 

LÄS OCKSÅ: Läkemedel du aldrig ska ta tillsammans med alkohol

De som inte drack alkohol var oftare sjuka 

De fann att de personer som drack måttligt har färre sjukdagar än sina kolleger som antingen drack för mycket eller ingenting alls. De som undvik alkohol helt hade 50 procents höge risk att sjukskriva på grund av psykisk ohälsa, jämfört med de som drack måttligt. 

Även hos de som drack mer än den rekommenderade mängden alkohol i Storbritannien (15 glas vin för män och 7 glas för kvinnor) så var det en lägre sjukfrånvaro. 

I Sverige är det rekommenderade maxintaget i veckan nio standardglas för kvinnor och 14 standardglas för män. 

Men studien tar inte hänsyn till hur alkoholen påverkar risken för andra sjukdomar, och en nyligen publicerad studie visade på hur alkohol riskerar att förkorta din livslängd. 

LÄS OCKSÅ: Så förkortas ditt liv av ett glas vin

Svårt att slå fast ett samband 

Inte heller ett samband kan slås fast utifrån denna studie, det kan vara så att de personerna som är ofta sjuka kan lida av sjukdomar som gör att de inte kan dricka alkohol. 

Läkaren James Nicholls säger till Independent att studien inte ska tolkas som att utebliven alkoholkonsumtion leder till fler sjukdomar men inte heller att man håller sig mer frisk. 

– Studien säger inte att "alkohol är bra för dig", men att dricka måttligt inte behöver leda till fler sjukanmälda dagar på jobbet, säger han.