Tillverkarnas missledande märkning om måltidsersättningarnas hälso- och näringsaspekter är förvirrande för konsumenterna, enligt Kelly Johnston, doktor på King's College i London och som ligger bakom rapporten.
1 av 2: Tillverkarnas missledande märkning om måltidsersättningarnas hälso- och näringsaspekter är förvirrande för konsumenterna, enligt Kelly Johnston, doktor på King's College i London och som ligger bakom rapporten. Foto: Shutterstock
Hela 79 procent av påståendena var inte förenliga med EU-bestämmelser.
2 av 2: Hela 79 procent av påståendena var inte förenliga med EU-bestämmelser. Foto: Colourbox

Studie: Åtta av tio ”shakes” håller inte vad de lovar

Nästan 80 procent av så kallade shakes för viktminskning som säljs i Storbritannien gör ”uppenbart överdrivna eller helt enkelt osanna” påståenden enligt en ny studie.

Den största andelen av de undersökta måltidsersättningarna är inte auktoriserade och följer inte EU:s förordningar, enligt studien.

Måltidsersättning i form av ”bars” eller ”shakes” är ett populärt sätt att försöka gå ner i vikt. En undersökning som gjorts av 50 olika ”shakes” tillgängliga på den brittiska marknaden visar nu att verkligheten inte är som tillverkarna påstår.

I undersökningen som gjorts av europeiska föreningen för forskning om övervikt studerades produkternas märkning samt hur närings- och hälsopåståenden rimmar med EU:s lagstiftning. 

Resultatet visar bland annat att 75 procent av de undersökta produkterna är oauktoriserade och inte följer EU:s förordningar om vilka påståenden företag får göra om produkters näringsinnehåll och hälsoaspekter, något som bland andra brittiska Metro rapporterat om.

 

LÄS MER: Vi testar fem shakes för viktminskning 

79 procent ej förenliga med lagstiftning

Bara tio av de undersökta femtio tillverkarna uppfyllde alla krav – medan den stora majoriteten inte levde upp till de nödvändiga kriterierna för att få marknadsföra sig  som en ”måltidsersättning och viktkontroll”-shake.

Hela 79 procent av påståendena var inte förenliga med EU-bestämmelser.

Tillverkarnas missledande märkning om måltidsersättningarnas hälso- och näringsaspekter är förvirrande för konsumenterna, enligt Kelly Johnston, doktor på King's College i London och huvudförfattare till rapporten.

– Vissa av de här påståendena är tydligt överdrivna och många är helt enkelt osanna, säger hon till brittiska Metro.

Studien belyser ett behov av bättre efterlevnad för att säkerställa att produkter som finns till salu uppfyller de lagstadgade krav som finns för att skydda konsumenterna och säkerställa rättvis konkurrens.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!