Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 apr 2005 11:29

Stressen slår mot din mage

Man ska ta magproblem på allvar, tycker stressforskaren Aleksander Perski. Magtrassel är ett av de vanligaste tecknen på utbrändhet.

Man ska ta magproblem på allvar, tycker stressforskaren Aleksander Perski. Magtrassel är ett av de vanligaste tecknen på utbrändhet.

Stressen känns först i magen. Magvärk är ett av de första tecknen på utbrändhet.

Stressmage är ett jätteproblem. Men det går att behandla, säger stressexperten Aleksander Perski.

Fjärilar i magen, magstarkt och magkänsla. Vardagliga uttryck som avslöjar att vi förlägger våra känslor i magen. I många kulturer, exempelvis i Japan, säger man att själen har sitt centrum i magen. Mage och tarm har ett eget intrikat nervsystem som är länkat till hjärnan. Magproblem som magont, diarréer och förstoppning är, tillsammans med sömnproblem och hjärtklappning, några av generalsymtomen på negativ stress.

– Jag möter många patienter som fått magproblem av stress i kombination med felaktig kost, säger läkaren Louise Bolme, specialist i allmänmedicin

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

Stressmage: Diarré och magsår

Akut stress, exempelvis, sätter fart på hela nervsystemet och kan ge diarré. I riktigt extrema situationer kan stress leda till magsår, något som ibland kallas för skyttegravsmagsår. Forskarna har upptäckt att långvarig stress gör att kroppens immunförsvar fungerar sämre, eftersom cellerna inte nybildas som de ska.

Slits snabbare

En teori är att kronisk stress påverkar mage och tarm på samma sätt, att mag- och tarmsystemet slits snabbare och blir mer känsligt.

– Det är en tänkbar förklaring till att stress ger problem med magen, säger Aleksander Perski, stressforskare på Karolinska institutet.

Men det är inte så enkelt som att magproblem oftast sitter i huvudet. Stress kan vara en utlösande eller förvärrande faktor för fysiska sjukdomar och skador i mag- och tarmsystemet.

LÄS OCKSÅ: Uppblåst? 8 värsta matvarorna för din mage

Mer halsbränna

Många med IBS, känslig tarm, får värre besvär av stress och oro. Halsbränna ökar också av stress och magsår läker sämre.

– Det är oerhört viktigt att läkaren gör en ordentlig utredning och utesluter andra sjukdomar, säger Aleksander Perski.

Relaterat