Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stress: Läs det här och sluta skynda!

Stress är beroendeframkallande. Dessutom orsakar det håravfall, viktökning och hjärtproblem. På kuppen kan det göra dig både ful och deprimerad.

Vi lovar, när du har läst den här artikeln kommer du att börja ta det lugnare.

Det har blivit av något en skrytfaktor att berätta hur stressad man är, hur mycket man jobbar och hur lite man sover. I samma veva går fler och fler in i den berömda väggen, hamnar i depressioner och mår både psykiskt dåligt och fysiskt dåligt.

En del forskare hävdar att vår stress delvis kan vara självvald. De menar vi till och med kan vara beroende av stress, att vi söker oss till sena deadlines eller fulla mailboxar som andra söker sig till kaffe, cigaretter, alkohol eller droger. Det skriver Huffingtonpost.com.

Stress är i grunden en livsviktig reaktion. Kroppen börjar pumpa ut hormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol i blodet – som ger dig kraft och energi att fly eller fäkta om du blir jagad eller pressad. Särskilt förr i tiden, när människan kunde hotas av vilda djur och andra umbäranden, var stressen viktig för vår överlevnad. Syftet med stressreaktionen är att vi ska bli starka, snabba, vakna och fokuserade. Pulsen stiger och blodflödet ökar till musklerna. Lungorna vidgas för att kunna ta emot mer syre och vi tål mer smärta. Vi blir mentalt skärpta och behöver mindre sömn.

Det som går snett är när kortisolet och adrenalinet stannar kvar i vårt system under längre tidsperioder. Istället för nedtrappning skapar kronisk stress en droppande kran av kortisol och adrenalin som förenar vårt system. Detta gör dig beroende och du måste söka dig till mer stress.

– Vi blir ”adrenalinjunkies” vilket leder till arbetsnarkomani, säger Judith Orloff, biträdande klinisk professor i psykiatri vid University of California, Los Angeles, till Huffintonpost.com.

Vetenskapliga studier visar att kronisk stress orsakar både depression, psykisk ohälsa, hjärtsjukdomar och viktökning. Symptom som sömnsvårigheter, håravfall, dålig hy, muskelvärk, kort temperament, matsmältningsproblem, täta förkylningar och oro kan tyda på att stressen börjar överväldiga dig.

Att ständigt vara upptagen har i dagens samhälle har också kommit att förknippas med att vara viktig och tjäna mycket pengar.

– Vi undrar alltid om det är någonting bättre som händer, har jag en ny möjlighet på gång?, säger Orloff till Huffingtonpost.com. Jag kan ha den bästa situationen i världen och ändå ”måste” jag kolla av telefonen eller mailen hela tiden. Samhället säger till dig att du är värdefull om du tjänar mer pengar, vilket gör att folk arbetar över som galningar.

Roten till missbruket tror Debbie Mandel, stress-specialist, USA, är en ovilja att ta itu med oss själva på ett djupare, mer personligt plan. Att fylla varje ögonblick med arbete, möten och annat gör att vi inte behöver tänka på annat. Detta bekräftas av en studie som gjordes i juli 2014 där deltagarna tyckte att det var mycket obehagligt att vara ensamma i 15 minuter.

Så vad säger du? Är du redo för en förändring? Som belöning för att du läste den här artikeln får du lov att luta dig tillbaka, andas djupt och titta ut genom fönstret i ett par minuter. Och i helgen slipper du att ha koll på både telefonen och din dator.