Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 nov 2006 13:45

Uppdaterad 25 nov 2006 13:55

Stress kan vara hormonsjukdom

Oron var hormonsjukdom. Efter två års kamp mot sjukdomen har Hilka Ekblom äntligen fått hjälp. "Nu är jag på väg tillbaka till livet!"

Oron var hormonsjukdom. Efter två års kamp mot sjukdomen har Hilka Ekblom äntligen fått hjälp. "Nu är jag på väg tillbaka till livet!"

Orolig, sömnlös, ilsken och trött.
Varje år drabbas tusentals kvinnor av den dolda folksjukdomen hypertyreos.
Sjukdomen misstas ofta för stress eller klimakteriebesvär.
- Läkarna sade att jag var utbränd, säger Hilka Ekblom, 56.
Omkring 60 000 svenska kvinnor lider av den dolda folksjukdomen hypertyreos - en överproduktion av hormoner i sköldkörteln som leder till förhöjd ämnesomsättning. Antalet män som drabbats är mindre, cirka 10 000. För egenföretagaren Hilka Ekblom startade det med en obehaglig känsla av att hela tiden vara jagad. - Jag blev hyperaktiv. Jag gick upp sex, gick till gymmet och efter det till jobbet. Sen tränade jag boxning. Jag sov nästan inte alls, på nätterna satt jag på motionscykeln.

Gick ner i vikt

Hilka gick ned i vikt och fick våldsamma humörsvängningar. - Jag blev elak - men jag kunde inte styra det. Och jag fick ångest. När hon sökte hjälp trodde läkarna först att hon var utarbetad. - Jag fick höra att det inte var något fysiskt fel på mig. Tyvärr drabbar det många kvinnor i min situation, att de inte blir trodda, säger Hilka Ekblom. Enligt Ernst Nyström, professor och överläkare vid endokrinologen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är det lätt både för läkare och patient att förväxla hypertyreos med stressreaktioner. Därför är det viktigt att kvinnor som söker läkare med stressymtom får ta ett ämnesomsättningsprov. - Det är ett enkelt blodprov. Det är viktigt att upptäcka sjukdomen i tid eftersom den innebär ett svårt lidande.

Utlöses av otrohet

Förutom att sjukdomen kan "maskera sig" som stress visar ny forskning att den faktiskt också utlösas av extremt stressande situationer, som otrohet, skilsmässa och eller en närståendes död. Graviditet är en fysisk stress som också kan trigga i gång sjukdomen. Ernst Nyström tycker att fler borde kolla sin ämnesomsättning: - Kvinnor som har sköldkörtelsjukdomar i släkten, eller andra autoimmuna sjukdomar som ledbesvär eller diabetes, borde låta testa sig redan innan de blir gravida. Det tog två år innan Hilka fick rätt hjälp. Nu har hon opererat sin sköldkörtel. - Äntligen kan jag sitta ned och ta det lugnt!