Foto: Arman Zhenikeyev

Stress – därför blir du dummare av att jäkta

Lever du ett hektiskt liv?

Se till att varva ner emellanåt.

Stress påverkar nämligen vår hjärna mer än man kan tro.

I förlängningen kan du få svårt att interagera med andra.

I jäktade tillstånd kan mycket gå fel. Vi blir distraherade, glömmer, tappar bort saker och känner oss oroliga. Men långvarig stress har allvarligare konsekvenser än så, rapporterar den amerikanska tidningen Huffington Post. Stresshormoner kan till exempel både döda, krympa och stoppa bildandet av nervceller i hippocampus, en del av hjärnan som är nödvändig för vår inlärningskapacitet, vårt minne och vår förmåga att reglera känslor. Samma hormoner kan även öka aktiviteten i den så kallade amygdalan, som kopplar ihop specifika händelser med positiva eller negativa känslor - och göra att rädsla, nervositet och aggression blir mer framträdande.

 

LÄS MER: Stress: Läs det här och sluta skynda!

LÄS MER: Stress: Vilken typ är egentligen du?

 

I det långa loppet kan dessa yttringar krångla till det för oss i vardagen. Vi får svårare att "hänga med", samt att kommunicera och samarbeta med andra människor.

Men det finns sätt att kompensera förfallet, skriver Huffington Post. När vi rör på oss frisätts nämligen både signalprotein som underhåller och skapar nya nervceller, samt tillväxthormon som motverkar den ålderliga cellförtviningen och bygger upp hjärnvolymen.

Så igen: det finns ingen ursäkt för att INTE träna. Studier har visat att motion, om det så bara är ett 15-minuterspass eller en kortare löprunda, är bra för hjärnfunktionen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande