"Strålning från mobilen inte farligt"

Inget tyder på att strålning från mobiltelefoner är farligt. Men Strålsäkerhetsmyndighetens råd är att ändå använda handsfree.

Foto: Hemera Technologies

Inget tyder på att strålning från mobiltelefoner är farligt. Men Strålsäkerhetsmyndighetens råd är att ändå använda handsfree.

Strålning från mobiltelefoner är inte skadligt - vad man vet. Inga studier visar på risker. Men effekterna på lång sikt är oklara.

Andra har också läst

Inget tyder på att strålning från mobiltelefoner, trådlösa nätverk och mobilmaster är skadligt för hälsan, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd som har granskat närmare 200 av de senaste studierna i ämnet.Effekterna av strålning under längre tid än tio år är oklara, enligt Ekot i SR. Det går enligt rapporten inte att utesluta risker med långvarigt användande.– Fortfarande kan man inte säga helt säkert att man inte kan få någon hälsopåverkan om man använder mobiltelefon i mer än tio år. Det kan ta tio, 20 eller ibland 30 år innan tumörer utvecklas. Vår rekommendation är därför att man ska använda handsfree, så att man minskar exponeringen till huvudet till mobiltelefonen, säger Lars Mjölnes, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här