Inget tyder på att strålning från mobiltelefoner är farligt. Men Strålsäkerhetsmyndighetens råd är att ändå använda handsfree.
Inget tyder på att strålning från mobiltelefoner är farligt. Men Strålsäkerhetsmyndighetens råd är att ändå använda handsfree. Foto: Hemera Technologies

"Strålning från mobilen inte farligt"

Strålning från mobiltelefoner är inte skadligt - vad man vet. Inga studier visar på risker. Men effekterna på lång sikt är oklara.

Inget tyder på att strålning från mobiltelefoner, trådlösa nätverk och mobilmaster är skadligt för hälsan, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd som har granskat närmare 200 av de senaste studierna i ämnet.

 

 Effekterna av strålning under längre tid än tio år är oklara, enligt Ekot i SR. Det går enligt rapporten inte att utesluta risker med långvarigt användande.

 

 – Fortfarande kan man inte säga helt säkert att man inte kan få någon hälsopåverkan om man använder mobiltelefon i mer än tio år. Det kan ta tio, 20 eller ibland 30 år innan tumörer utvecklas. Vår rekommendation är därför att man ska använda handsfree, så att man minskar exponeringen till huvudet till mobiltelefonen, säger Lars Mjölnes, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten till Ekot.

Aktuellt just nu