ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Stora guiden till vackra vita tänder

Publicerad 5 mar 2010 14.49
Alla drömmer om ett vitt leende. Och det går att fixa enkelt hemma.

Alla drömmer om ett vitt leende. Och det går att fixa enkelt hemma.

Foto: Thinkstock

Gula gaddar gör ingen glad.
Om du inte vill le på grund av dina missfärgade tänder så är det dags att göra något åt det. En blekning gör dem
vita och fina igen.
Med vår guide hittar du metoden som passar dig.

Är du nöjd med färgen på dina tänder?

Tack för din röst!

Är du nöjd med färgen på dina tänder?

Dina tänder blir gulare när du åldras. Kaffe, vin och tobak gör dessutom att tänderna missfärgas. Men med tandblekning kan dina tänder bli vita igen.
- Du kan bleka tänderna hemma eller på en klinik. I båda fallen används en gel med väteperoxid, men på en klinik används oftast också någon typ av ljus, säger tandläkaren Eva Hultén som är specialiserad på tandblekning.

Beror på emaljen


Innan du bleker tänderna ska du alltid gå till en tandläkare för att kontrollera att du inte har några hål eller att tandköttet är skadat. Eftersom tandblekning är en kemisk process ska tänderna vara hela. Alla som gör en tandblekning får vitare tänder, men resultatet kan variera. Ha inte för höga förväntningar, tänk på att många Hollywoodkändisar har porslinsfasader på sina tänder.
- Med en tandblekning tar man bort missfärgningar, själva tanden förändras inte. Därför är resultatet individuellt, det beror bland annat på hur tjock din emalj är.

Välj rätt märke


Hur länge tandblekningen håller i sig beror på vilken metod du använder. Vissa metoder kan ge ilningar i tänderna, något som kan kännas väldigt obehagligt men som är ofarligt.
- Men om du har tandborstningsskador så är det bättre att du bleker på klinik för då får du en skyddande massa runt tänderna. Du ska också se upp med hemmablekningarna, en del är för sura och kan luckra upp emaljen. Välj ett märke som är känt och som du har hört är bra, säger Eva Hultén.

Tandkräm bleker


För att tänderna ska hålla sig vita så länge som möjligt är det viktigt att du sköter om dem efteråt. Försök att undvika stora mängder av sådant som ger missfärgningar och borsta noggrant. En eltandborste är det som Eva Hultén rekommenderar.
- Du kan också använda en whitening tandkräm, den rengör bättre och håller missfärgningarna borta.