Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor studie: Promenader kan förlänga ditt liv nio år

Friskare, bättre kondis, snyggare och smalare. 

Ny svensk forskning visar att promenader är bästa medicinen för hälsan. 

- Man mår bättre på alla sätt och blir dessutom smalare kring midjan, säger livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius.

Varannan medelålders svensk är farligt tjock om magen. Det visar en ny studie professor Mai-Lis Hellenius, doktoranden Mats Halldin och professor Ulf de Faie gjort. Över 4 000 slumpmässigt utvalda 60-åriga svenskar ingick. Studien visat att stillasittande är den avgjort största riskfaktorn för bukfetma som leder till sjukdomar som diabetes, hjärtinfarkt och stroke.

 – Fysiskt aktivitet är viktigare för hälsan än vilken mat man äter, om man röker eller inte och hur mycket man dricker. Inaktivitet är den starkaste riskfaktorn, även om kost, rökning och alkoholintag förstås också påverkar hälsan. Vi har vetat att fysisk aktivitet är betydelsefullt för hälsan, men kanske inte precis HUR viktigt det är.

Bukfetman minskade

 Studien visade att de 60 åringar som motionerade en halvtimme minst två gånger i veckan hade 75 procents lägre förekomst av den farliga bukfetman än de som motionerade måttligt eller inte alls.

 – De flesta promenerade, eftersom det är en motionsform som passar många. Men det ingick även en del styrketräning, säger Mai-Lis Hellenius.

 Regelbunden fysisk aktivitet några gånger i veckan har visat sig kunna öka livslängden med upp till nio år. Forskningen har också visat att det är farligare för hälsan att vara en smal soffliggare än en rörlig tjockis.

Promenader effektiva

 För den som vill gå ned i vikt är promenader är ett effektivt sätt att bränna fett, poängterar Mai-Lis Hellenius. Men då krävs att man går i rask takt ungefär en timme varje dag.

 – Då kan man gå ned två tre kilo de första veckorna. Framför allt gör motion att man får mindre midjemått eftersom det fettet försvinner lättast, säger Mai-Lis Hellenius.