Foto: Lasse Svensson

Stor brist på vaccin under fästingsäsong

STOCKHOLM. De som vill vaccinera sig mot den fästingburna hjärninflammationen TBE kan få problem. Det kan bli brist på vaccination under årets fästingsäsong, eftersom det fattas doser hos distributörerna.

– Det kan innebära att det inte räcker till alla som vill och behöver ha vaccin. Det är alltid jobbigt när man behöver säga till patienterna att det inte finns något vaccin, säger Ola Strömstedt, specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig på Vaccindirekt.

Vaccindirekt är den största vaccinationsmottagningen för TBE och har ungefär 45 000 patienter årligen. De är oroliga för att deras patienter ska bli utan.

Finns inte tillräckligt

Varje år säljs ungefär 500 000 doser TBE-vaccin, men i år finns inte tillräckligt. Det bekräftar Peter Liss som är vd hos vaccindistributören SBL Vaccin/Crucell.

Men hur många doser TBE-vaccin som kommer kunna levereras kan de inte svara på.

– Vi vet bara att vi fått för lite och det kommer mest sannolikt ta slut innan vi får vår nästa produktsändning, säger Andreas Rejnus, försäljningschef på Crucell.

Bristen beräknas uppstå i april och hålla i sig till augusti. De som drabbas hårdast är de som befinner sig i riskområdena, ska få sina första sprutor och de som ska vaccinera sig igen.

– De som riskerar att få TBE och inte får sitt vaccin löper ju ännu större risk att få sjukdomen, säger Lars Lindqvist, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hoppas möta efterfrågan

Det är även brist på vaccinet i flertalet europeiska länder och Ola Strömstedt är orolig för att den andra leverantören, Baxter, inte kommer kunna leverera tillräckligt. Men Baxter har en ljusare bild.

– Vi fick höra om bristen för någon vecka sedan och efter det har vi förstås satt in alla knutar för att vi ska ha tillgång till så mycket TBE-vaccindoser som möjligt, säger Rolf Gustafsson, medicinsk direktör på Baxter.

Vaccinet tar nio månader att göra, men Baxter hoppas att de ska kunna möta efterfrågan med sitt reservlager.

– Vi kan inte garantera någonting, men vi har goda förhoppningar och tror det finns mycket goda förutsättningar för att de doser vi har ska räcka i Sverige.

Vaccination mot TBE

I dag finns inget botemedel mot fästingburen hjärninflammation (TBE), men det finns vaccin som skyddar.

Vaccinationen bör påbörjas i god tid före fästingsäsongen, inte dagen innan man åker till sommarstugan.

Du får två doser med 1–3 månaders mellanrum. Tredje dosen tar du 5–12 månader efter dos två. Men för att behålla skyddet mot TBE måste du ta en påfyllnadsdos vart tredje till femte år.

Riskområden för TBE är östersjökusten, utmed Mälarens mellersta och östra delar i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Men personer har även smittats i Östergötlands och Kalmars län, längs Vätterns kuster och vid södra delen av Vänern.

Alla som vistas mycket i riskområden bör vaccinera sig. Det kan man göra på vårdcentral eller en vaccinationsmottagning.

Källa: Cityakuten & Vårdguiden (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!