Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 mar 2014 15:45

Stor brist på vaccin under fästingsäsong

Foto: Lasse Svensson

STOCKHOLM. De som vill vaccinera sig mot den fästingburna hjärninflammationen TBE kan få problem. Det kan bli brist på vaccination under årets fästingsäsong, eftersom det fattas doser hos distributörerna.

– Det kan innebära att det inte räcker till alla som vill och behöver ha vaccin. Det är alltid jobbigt när man behöver säga till patienterna att det inte finns något vaccin, säger Ola Strömstedt, specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig på Vaccindirekt.

Vaccindirekt är den största vaccinationsmottagningen för TBE och har ungefär 45 000 patienter årligen. De är oroliga för att deras patienter ska bli utan.

Finns inte tillräckligt

Varje år säljs ungefär 500 000 doser TBE-vaccin, men i år finns inte tillräckligt. Det bekräftar Peter Liss som är vd hos vaccindistributören SBL Vaccin/Crucell.

Men hur många doser TBE-vaccin som kommer kunna levereras kan de inte svara på.

– Vi vet bara att vi fått för lite och det kommer mest sannolikt ta slut innan vi får vår nästa produktsändning, säger Andreas Rejnus, försäljningschef på Crucell.

Bristen beräknas uppstå i april och hålla i sig till augusti. De som drabbas hårdast är de som befinner sig i riskområdena, ska få sina första sprutor och de som ska vaccinera sig igen.

– De som riskerar att få TBE och inte får sitt vaccin löper ju ännu större risk att få sjukdomen, säger Lars Lindqvist, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hoppas möta efterfrågan

Det är även brist på vaccinet i flertalet europeiska länder och Ola Strömstedt är orolig för att den andra leverantören, Baxter, inte kommer kunna leverera tillräckligt. Men Baxter har en ljusare bild.

– Vi fick höra om bristen för någon vecka sedan och efter det har vi förstås satt in alla knutar för att vi ska ha tillgång till så mycket TBE-vaccindoser som möjligt, säger Rolf Gustafsson, medicinsk direktör på Baxter.

Vaccinet tar nio månader att göra, men Baxter hoppas att de ska kunna möta efterfrågan med sitt reservlager.

– Vi kan inte garantera någonting, men vi har goda förhoppningar och tror det finns mycket goda förutsättningar för att de doser vi har ska räcka i Sverige.