Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 apr 2011 13:51

Uppdaterad 24 maj 2011 11:58

Stoppa demens med B-vitamin

ALZHEIMER I 10 ÅR. Ulla Lindén, 80, och Åke Lindén, 74, har varit gifta i 39 år. Sedan Ulla fick diagnosen Alzheimers för tio år sedan har Åke varit en klippa.

ALZHEIMER I 10 ÅR. Ulla Lindén, 80, och Åke Lindén, 74, har varit gifta i 39 år. Sedan Ulla fick diagnosen Alzheimers för tio år sedan har Åke varit en klippa.

Foto: Ronny Johannesson

Vissa B-vitaminer kan bromsa Alzheimers sjukdom och demens, visar ny forskning.
För Ulla Lindén, 80, som lider av alzheimer, skänker studieresultatet hopp.
- Allt som kan hjälpa är bra, säger hon.
Totalt lider omkring 150 000 svenskar av demens och minst lika många har lindriga minnesproblem.
Om 50 år beräknas antalet demenssjuka ha fyrdubblats.
Det är ett allvarligt folkhälsoproblem.
Men nu kan sjukdomen lindras - med hjälp av B-vitaminer.
I en studie från i höstas har ett forskarteam från The Oxford Project studerat 168 äldre personer som lider av förstadiet till demens och Alzheimers sjukdom. Hälften av personerna i gruppen fick tabletter med vitaminerna B6 och B12. De andra fick sockerpiller.

Stoppade hjärnkrympning

Efter två år upptäckte forskarna att de som åt B-vitamintillskott bromsade krympningen av hjärnan med 30 procent, i vissa fall upp till 50 procent.
Miia Kivipelto, docent vid Karolinska institutet, var en av forskarna bakom en liknande rapport som gjordes av forskare vid Karolinska institutet, University of eastern Finland och finländska Folkhälsoinstitutet 2010. Studien visade att ökade halter av vitamin B12 kraftigt reducerar risken för alzheimer bland äldre.
- De här studierna förstärker varandra och pekar i samma riktning - B-vitamin är viktigt för minnet och hjärnan.
Ulla Lindén, 80, från Lödde-köpinge, har haft alzheimer i tio år och eftersom hon fick sin diagnos tidigt och äter bromsmedicin rullar vardagen på relativt bra.
- Men omgivningen märker att jag försämras hela tiden. Jag går åt fel håll när vi är utomhus och har svårt med namn, säger hon.

Kan halvera alzheimer

Det behövs fortfarande nya studier för att omsätta forskningsresultaten i praktiken, men enligt Miia Kivipelto kan det bli verklighet inom de närmsta åren.
Vad skulle det betyda att kunna skjuta upp sjukdomen några år för en patient?
- Mycket. Alla vill leva friska så länge som möjligt. Och om vi kan försena sjuk-domen med fem år, så räknar man med en halvering av alzheimerpatienter, det har betydelse för hela samhälls-ekonomin, säger hon.