<strong>Drew Barrymore, 39, skådespelare:<br></strong>Var bara 13 år när hennes mamma skrev in henne på ett behandlingshem för drogberoende. Numera har hon fått bättre livsbalans och är även vegetarian.<strong><br></strong>
1 av 9: <strong>Drew Barrymore, 39, skådespelare:<br></strong>Var bara 13 år när hennes mamma skrev in henne på ett behandlingshem för drogberoende. Numera har hon fått bättre livsbalans och är även vegetarian.<strong><br></strong> Foto: Rod Perry/Broadimage
<strong>Eric Clapton, 68, musiker:</strong><br>Hade stora drog- och alkoholproblem ända till 45-årsåldern. Bestämde sig för att bli helt nykter 1991 sedan hans son avlidit när han fallit ut från lägenheten på 53:e våningen.
2 av 9: <strong>Eric Clapton, 68, musiker:</strong><br>Hade stora drog- och alkoholproblem ända till 45-årsåldern. Bestämde sig för att bli helt nykter 1991 sedan hans son avlidit när han fallit ut från lägenheten på 53:e våningen. Foto: Dave Allocca
<strong>Paris Hilton, 34, sångerska, modell:</strong><br>Har åkt fast för både marijuana- och kokaininnehav.
3 av 9: <strong>Paris Hilton, 34, sångerska, modell:</strong><br>Har åkt fast för både marijuana- och kokaininnehav.
<strong>Charlie Sheen, 48, skådespelare:</strong><br>Fick 2011 tas in på en rehabiliteringsklinik för alkohol- och narkotikaproblem.
4 av 9: <strong>Charlie Sheen, 48, skådespelare:</strong><br>Fick 2011 tas in på en rehabiliteringsklinik för alkohol- och narkotikaproblem. Foto: Rex/Matt Baron/Bei
<strong>Kirsten Dunst, 31, skådespelare:</strong><br>Har sagt att hon testat alla droger och fastnat för marijuana som hon tycker skulle vara lagligt.
5 av 9: <strong>Kirsten Dunst, 31, skådespelare:</strong><br>Har sagt att hon testat alla droger och fastnat för marijuana som hon tycker skulle vara lagligt.
<strong>Lindsay Lohan, 27, modell:</strong><br>Ständigt omgiven av skandaler, oftast relaterat till droger. Setts på bilder när hon injicerar med spruta
6 av 9: <strong>Lindsay Lohan, 27, modell:</strong><br>Ständigt omgiven av skandaler, oftast relaterat till droger. Setts på bilder när hon injicerar med spruta Foto: Palace Lee / Matrixpictures.Co.Uk
<strong>Daniel Radcliffe, 24, skådespelare:</strong><br>Mest känd för huvudrollen i Harry Potter, har berättat om sitt alkoholmissbruk som tonåring.
7 av 9: <strong>Daniel Radcliffe, 24, skådespelare:</strong><br>Mest känd för huvudrollen i Harry Potter, har berättat om sitt alkoholmissbruk som tonåring. Foto: Julian Parker
<strong>Mischa Barton, 28, skådespelare:</strong><br>Alkoholproblem redan som ung, greps 2007 sedan hon kört rattfull. 2009 var hon nära att dö av kokainmissbruk.
8 av 9: <strong>Mischa Barton, 28, skådespelare:</strong><br>Alkoholproblem redan som ung, greps 2007 sedan hon kört rattfull. 2009 var hon nära att dö av kokainmissbruk. Foto: Boni20 Rolo
<strong>Kate Moss, 40, supermodell:</strong><br>Hamnade i blåsväder då bilder på henne sniffandes kokain publicerades i Daily Mail i augusti 2005.
9 av 9: <strong>Kate Moss, 40, supermodell:</strong><br>Hamnade i blåsväder då bilder på henne sniffandes kokain publicerades i Daily Mail i augusti 2005.

Stjärnorna - därför blir de offer för drogerna<br />

De är hyllade, rika och berömda. Men drömfabriken har en mörk baksida med ensamhet, alkohol och droger. Skådespelaren Philip Seymour Hoffman, som avled av en överdos i början av februari, är en i en lång rad begåvade stjärnor som levt destruktivt när strålkastarljuset slocknar. Varför? Söndags psykolog Maria Farm förklarar.

Hur kunde det hända? Säkert är vi många som ställer frågan när en uppburen och firad skådespelare plötsligt faller offer för ett destruktivt liv. Sorgligt, tragiskt och obegripligt.

Många av Hollywoods stjärnor - och andra kändisar - hamnar snett. Det är ofta konstnärer som verkligen berör sin publik genom att förmedla alla slags känslor. För att göra det krävs att man är väldigt nära sitt eget innersta, förklarar Söndags psykolog, Maria Farm. Det gör att männi- skor med konstnärliga yrken, skådespelare, författare, musiker, artister, många gånger har ett extra utsatt läge och en särskild sårbarhet.

- För att klara sitt jobb måste de öppna sitt innersta, de måste släppa ut sina känslor för att det ska bli bra, och det kostar på i det långa loppet. Lösningen är naturligtvis inte att medicinera sig själv med droger, men några väljer ändå den vägen. Det är en av kändisskapets baksidor.

 

Samtidigt säger Maria Farm att det naturligtvis inte bara är kändisar, våra stora idoler, som hamnar i den situationen. Att människor går under av narkotika eller alkohol sker i alla samhällsgrupper.

- De flesta känner förmodligen någon som har problem. Det är bara det att när det upptäcks att en kändis har drogproblem så blir det väldigt mycket större uppmärksamhet.

Som med Whitney Houston.

Hon var en stjärna på riktigt - en av världens största artister. Hon hade allt. Det var i alla fall så vi såg det.

Hon var vacker, rik och hon log och skrattade när fotograferna höjde sina kameror.

Ändå blev hon ett offer för sin egen framgång. För två år sedan, vid 49 års ålder, hittades hon död i badkaret i rum 434 på exklusiva hotell Beverly Hilton i Beverly Hills.

Polisen konstaterade att hon hade tagit kokain innan hon klev ner i badkaret och drunknade. Det visade sig också att hon hade andra droger i kroppen, marijuana och lugnande medel.

Och hela världen undrade hur Whitney Houston av alla kunde sitta ensam på ett rum och göra sig så illa, hur hon kunde vara ensam.

 

Whitney Houston hade tidigare, i amerikanska tv-programmet "Primetime", berättat att hon hade missbrukat droger. Samtidigt som hon på något sätt förnekade det.

- Jag gillar inte att tänka på mig själv som beroende, sa hon. Jag vill helst tänka att jag har en dålig vana som kan brytas.

Whitney Houston är bara en bland kändisar som drogat sig till döds. Det senaste mycket uppmärksammade fallet inträffade för bara några veckor sedan när skådespelaren Philip Seymour Hoffman hittades död i sin lägenhet i på Manhattan i New York. Sprutan med heroin, som misstänks ha orsakat hans död, satt fortfarande kvar i armvecket när han hittades på badrumsgolvet av en god vän. Och enligt polisen hittades över 50 paket med heroin och 20 använda sprutor i hans lägenhet.

Hoffmans missbruk var också känt. Han hade dessutom varit nykter, eller drogfri om man så vill, i många år. Återfallet blev hans fall.

- Det är långt mellan att stå på scenen och göra sitt jobb till att sitta ensam hemma eller på ett hotellrum, säger Maria Farm. På scenen tvingas de göra sig sårbara, öppna upp alla känslor, för att de ska göra ett bra jobb. Och dessutom få bekräftelse för det.

- Och det är likadant med de flesta som har konstnärliga yrken, men även för dem som har stort ansvar för andra människor, som exempelvis läkare, politiker, lärare eller advokater.

Just bekräftelsebehovet ser Maria Farm som en stor fara, inte bara när det gäller kändisar.

- Det kan vara människor med en känslig natur, eller kanske en bipolär diagnos. Många har ångest över hur andra upplever dem, och naturligtvis också egen prestationsångest.

I en del fall kan det finnas drag av osund självcentrering, och det är en stor riskfaktor som kan leda till missbruk.

- I de här kretsarna finns drogerna runtomkring en, det är lätt att ta till dem när det kör ihop sig. Drogerna gör dem lugnare och säkrare för stunden. Det finns många skådespelare som har en enorm ångest innan de går upp på scenen där de vet att de måste lämna ut sig själva.

- De är ängsliga för att bli utsatta för en nära granskning, för att alla tittar på dem. Samtidigt är det just det de vill.

 

Tillgången på droger är naturligtvis i sig en riskfaktor. Inom kändisvärlden finns mycket pengar, många fester och ofta också tillgång till alkohol, marijuana, kokain, till och med heroin.

- Det kan absolut finnas en mer liberal inställning till droger i de här kretsarna, säger Maria Farm. Men de som klarar sig i branschen och har längre karriärer är ju faktiskt de som avstår, de som tar hand om sig. Jag tror det är en nödvändighet för att klara en längre tid i rampljuset.

För många dör i förtid. Det är "Club 27" ett tydligt bevis för. Det är ingen klubb där folk vill blev medlemmar, för där finns bara namn på kändisar som gått bort när de är 27 år.

Ursprungligen skapades gruppen i skiftet mellan när fyra kända musiker gick bort under bara drygt ett års tid. Brian Jones, gitarrist i Rolling Stones, gitarristen Jimi Hendrix, sångerskan Janis Joplin och sångaren i gruppen The Doors, Jim Morrison.

Alla var 27 år.

I dag har gruppen utökats och fyllts på med namn från både före och efter 70-talet. Totalt finns ett drygt 30-tal kända avlidna 27-åringar där.

Bland dem sångaren i gruppen Nirvana, Kurt Cobain som gick bort 1994, och den senaste, sångerskan Amy Winehouse som dog ensam i sitt hem av alkoholförgiftning sommaren 2011. Enligt uppgift hade hon över fyra promille alkohol i blodet.

Många kändisar går ut och berättar att de har, eller har haft, problem med alkohol eller narkotika. Som Suzanne Reuter, Ulf Lundell, Johannes Brost, Kikki Danielsson, för att ta några svenska exempel.

 

Det finns också många utländska exempel på personer i nöjesbranschen som hamnat snett, som Mischa Barton, Kirsten Dunst och Paris Hilton. Och det finns förstås lika många män.

- Risken för missbruk är lika stor men möjligen har omgivningen en större tolerans för att män dricker eller missbrukar. Kvinnor förväntas att uppföra sig bättre socialt.

Att fler kändisar går ut och berättar om sina drogproblem kan vara både positivt och negativt för omgivningen.

- Det finns ju alltid en risk att det skapas en drogromantik som gör att andra vill göra likadant. Och unga människor som ser sina idoler och gör som dem är kanske inte så trygga i sig själva att de kan stå emot. Det är väldigt lätt att bli beroende av droger som heroin, men också kokain, kanske efter en eller två gånger. Sedan är man fast, säger Maria Farm.

Och det kan sluta tragiskt.

Som svenske artisten Dan Hylander sjunger i den tänkvärda balladen, "Till Eva - så länge jag kan gå":

"Och kanske är det vackert, Eva, kanske är det stort, att få offra sig för nåt man riktigt tror. Men inte fan finns det nåt vackert i att dö, av en överdos på en offentlig toalett."

 

LÄS MER NEDAN

Här finns hjälp att få i Sverige

Nämndemansgården, finns i Blentarp utanför Lund och i Jälla utanför Uppsala. Dessutom finns öppna mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. 12-stegsprogrammet enligt Minnesotamodellen.

namndemansgarden.se

Narkonon, ligger i Eslöv, behandling för narkotika, alkohol och piller. Individuellt program som inte använder sig av 12-stegsprogrammet.

narkonon-eslov.com

Step One Rehab, ligger i Stockholm och behandlar alkohol och drogberoende med tolvstegsprogrammet enligt Minnesotamodellen.

steponerehab.se

Alfagruppen ligger i Öjebyn utanför Piteå. För alla typer av droger. Tolvstegsprogrammet enligt Minnesotamodellen.

alfagruppen.se

12-stegsprogrammet

Livslångt stöd i grupp

Den vanligaste behandlingen mot missbruk är 12-stegsprogrammet eller Minnesotamodellen. Den bygger på Anonyma alkoholisters program där man kommer till rätta med missbruket i 12 steg. Man hjälper varandra i grupp och har ett livslångt stöd i gruppen med andra nyktra missbrukare. I Sverige rekommenderas metoden av Socialstyrelsen.

Maria Farm: "Be om hjälp

För den som fastnat i ett missbruk kan allt kännas hopplöst.

Men det finns alltid en lösning.

- Be om hjälp, säger Söndags psykolog Maria Farm. Den finns överallt. Hon säger att man i första hand kan vända sig till en vårdcentral, beroendemottagning eller till företags-hälsovården.

- Där kan man få bra hjälp och för några kanske det innebär att man får komma till ett behandlingshem eller någon annan form av behandling.

- Och i de fall när arbetsgivaren märker att någon har problem har chefen en skyldighet att hjälpa till.

Det är ofta svårt att säga till någon annan, en vän eller arbetskamrat, att han eller hon har problem. Men om man ändå gör det är det viktigt att man inte gör det med pekpinnar.

- Säg i stället att du är orolig för din vän och för de problem du ser. Hör om hon eller han inte skulle kunna tänka sig att låta bli att dricka eller droga sig i bara vecka. Visa förståelse för situationen.

Problemet är ofta förnekelsen. Men för den som själv tag steget och försöker bli fri från drogerna eller alkoholen är det en befrielse.

- Det finns inga hopplösa fall, säger Maria Farm.

Här är rehabklinikerna där kändisarna får hjälp

Betty Ford Clinic, Rancho Mirage, Kalifornien

Första, startade 1982, och mest kända kliniken för kändisar i USA.

Kändisar som behandlats: David Hasselhoff, Jerry Lee Lewis, Ozzy Osbourne, Chevy Chase, Drew Barrymore, Billy Joel, Liza Minnelli, Elisabeth Taylor, Stevie Nicks, Johnny Cash, Alice Cooper.

Pris: Cirka 165 000 kronor för fyra veckor.

BERÖMD klinik

-

Cirque Lodge, Sundance, Utah

Ligger i anslutning till en berömd alpin skidanläggning.

Kändisar som har behandlats: Lindsay Lohan, Eva Mendez, Kirsten Dunst.

Pris: Cirka 170 000 kronor för en månad.

The Meadows, Wickenburg, Arizona

Vacker miljö med golfbana intill. Här behandlas olika typer av missbruk.

Kändisar som behandlats: Tiger Woods.

Pris: Cirka 220 000 kronor för 35 dagar.

-

Wonderland, Los Angeles, Kalifornien

Ett av de mest exklusiva behandlingshemmen, och det dyraste.

Kändisar som behandlats: Lindsay Lohan, Mike Tyson, Christian Slater, Michael Jackson.

Pris: Cirka 375 000 kronor för en månad.

dyrast!

-

Passages, Malibu, Kalifornien

Mycket exklusivt, bara tolv platser i ett hus på över 500 kvm.

Kändisar som behandlats: Mel Gibson, David Hasselhoff, Natasha Lyonne.

Pris: Cirka 240 000 kronor för fyra veckor.

Silver Holl Hospital, New Cannan, Connecticut

Ligger norr om New York på amerikanska ostkusten.

Kändisar som behandlats: Nick Nolte, Mariah Carey, Billy Joel, Liza Minnelli, Truman Capote.

Pris: Cirka 220 000 kronor för fyra veckor.

-

Crossroads, Antigua

Startat av nyktre alkoholisten, gitarristen och sångaren Eric Clapton.

Kändisar som behandlats: Britney Spears, Whitney Houston, Colin Farrell, Billy Joel.

Pris: Cirka 160 000 kronor för fyra veckor.

-

Promises, Malibu, Kalifornien

Ligger elegant alldeles vid havet.

Kändisar som behandlats: Lindsay Lohan, Charlie Sheen, Britney Spears, Christian Slater, Diana Ross, Ben Affleck.

Pris: Cirka 230 000 kronor för fyra veckor.

Tragiska dödsfall

Heath Ledger, skådespelare, blev 28 år. Hittades död i sin lägenhet i New York 2008. Dödsorsaken var en kombination av sömntabletter, ångestdämpande och smärtstillande medicin.

Marilyn Monroe, skådespelerska, sångerska och fotomodell. Blev 36 år. Hittades död i sitt hem i Los Angeles 1962. Dödsorsaken var en överdos av läkemedel mot ångest och sömnproblem.

Sid Vicious, förgrundsfigur i gruppen Six Pistols, blev 21 år. Dog 1979 av en överdos heroin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!