TACKSAM. Nu vill tidigare NHL-proffset Fredrik Olausson, här med döttrarna Nicole och Paulina, frun Carina och dottern Amanda, ge andra chansen att överleva.
TACKSAM. Nu vill tidigare NHL-proffset Fredrik Olausson, här med döttrarna Nicole och Paulina, frun Carina och dottern Amanda, ge andra chansen att överleva. Foto: Lars Andersson

Stjärnan lever tack vare nya levern

Hockeyproffset Fredrik Olausson, 42, svävade mellan liv och död. 

Den första levern hade stötts bort och nu var hustrun Carina, 44, och de tre döttrarna utom sig av oro för att förlora honom. 

Då hittades en andra lever. 

- Det går inte att beskriva vilket stöd familjen har varit för mig, säger Fredrik som nu vill hjälpa andra att få chansen att överleva.

Tommy Schönstedt

I dag ställer Fredrik Olausson för första gången upp i ett officiellt sammanhang och berättar om sin långa kamp - och om sin tacksamhet över att han fick både en andra och tredje chans att leva.

"Vill bidra"

 Han gör det i Kungsträdgården i Stockholm för att hjälpa Karolinska universitetssjukhuset att förmå människor att ge blod, donera sina organ och bli försökspersoner i forskningen.

 - Jag har fått ta del av forskningens framsteg, vilket gav mig och min familj chansen att växa tillsammans. Då är det självklart att jag vill bidra med det lilla jag kan göra, säger Fredrik Olausson.

 Över 1 000 NHL-matcher, spel i Tre Kronor, HV 71 och Färjestad var ingen garanti för evig hälsa.

Fick besked mitt i natten

 Fredrik fick tarmsjukdomen ulcerös kolit, som i sin tur förstörde hans lever. För två år sedan var det kritiskt - han behövde en ny lever för att klara sig.

 Mitt i natten ringde telefonen från Huddinge sjukhus - nu fanns det en lever.

 Fredrik var inte särskilt rädd, däremot tänkte han sin fru Carina som kunde bli änka och hans tre döttrar Paulina, 19, Nicole, 17, och Amanda, 13, som riskerade att bli faderslösa.

 Transplantationen gick bra och han fick åka hem.

 Men efter ganska kort tid fick han beskedet av läkaren på Huddinge sjukhus:

 - Din lever har slutat att fungera. Du måste få en ny.

 Fredrik säger till Expressen:

 - Mitt minne är ganska grumligt från den tiden. Jag låg fyra månader på sjukhus.

"Inte hundraprocentig"

 Det var för drygt ett år sedan som han fick sin andra lever och Fredrik, som inte vet vem donatorn är, är oändligt tacksam över att människors beslut att fylla i ett donationskort.

 Hela tiden har familjen funnits vid hans sida.Hockeyproffset Fredrik Olausson svävade mellan liv och död.Foto: Ryan Remiorz

 - Det har varit mycket tuffare för familjen än för mig. Mina anhöriga har varit tvungna att vara starka, säger han.

 Nu är han frisk, men "inte hundraprocentig".

 - Sjukdomen och transplantationen har tagit hårt på kroppen. Jag försöker hålla i gång med promenader och fredagsdubbel med några andra herrar, och ibland joggar jag. Och i augusti är det meningen att jag ska vara tillbaka på jobbet i HV 71, säger Fredrik Olausson.

FAKTA

SÅ KAN DU HJÄLPA ANDRA

Vill du donera dina organ när du dör?

Då går du in på donationsradet.se eller ringer 075-247 30 00 för vidare information.

Vill du bli blodgivare?

Är du mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo? Då är chansen stor att du kan bli blodgivare. Kontakta närmaste blodcentral på ditt sjukhus och gå in på geblod.nu för mer information.

Vill du bli försöksperson?

Då kan du gå in på karolinskatrialalliance.se för att läsa mera. Där kan du också anmäla dig för olika försök.