Sticka mössan och västen på bilden och stressa ner!
Sticka mössan och västen på bilden och stressa ner! Foto: ROGER SCHEDERIN

Sticka dig till sinnesfrid

Prova stickterapi - kriskonsulten ger sina bästa tips. När börsen går ner går garnförsäljningen upp. En stickning ger sinnesro och är dessutom en bra problemlösare. "Chefer i krisföretag borde sticka mera", säger Paula Hammerskog, kriskonsult och stickexpert.

Else-Marie Lundin

Paula tycker själv att hon tänker bäst när hon stickar. Det är då hon löser de svåra problemen i sitt jobb som krishanterare och kommunikationskonsult.

 En enkel förklaring kan vara att handarbete får kroppen att slappna av och frigör tankeverksamheten. Det är då hjärnan släpper loss kreativiteten och kan komma på sina bästa idéer. 

 Trots alla positiva effekter betraktas stickande fortfarande som en typiskt kvinnlig syssla. Det vill Paula gärna ändra på.

 – Fler män borde sticka, säger hon. 

Sticka som att snickra

 Paula tror det vore nyttigt om fler chefer i krisföretag tog fram stickningen. Män är diskriminerade i stickningens värld, men att stickning skulle vara ”omanligt” håller Paula inte med om. Hon jämför med att snickra. Det kan göras enkelt eller komplicerat.

 Samtidigt får Paula ofta bevis för att många män ”smygstickar”. Det är de som mejlar eller ringer när hon haft föredrag och vill ha råd och tips. Paula uppmanar dem att ta ut sin stickning ur garderoben. Namn: Paula Hammerskog Ålder: 46 Familj: Maken Olle, sönerna Jonas, 15 och Peter 14. Yrke: Arbetar som konsult med krishantering för Kreab och sitt eget företag, Paulas byrå. Bor: Ingarö. Aktuell: Har tillsammans med Eva Wincent skrivit boken "Sticka mera" (ica förlaget)

 Världens mest kände tillverkare av stickmönster är en man, USA-födde engelsmannen Kaffe Fassett.

 Att intresset för handarbete ökar i kristider är känt sedan länge. I osäkra tider drar vi oss tillbaka till hemmet och ägnar oss åt trygga saker som stickning. 

Stickar överallt

 Paula har stickat sedan tidiga tonåren och hon stickar överallt. På resor, framför tv:n, när hon jobbar och behöver ta paus från datorn. Som ren avkoppling men också som problemlösning. Just nu har hon fem stickningar på gång. Allt från enkla muddar åt två jägare till en avancerad spetskofta. Hon har också skrivit boken ”Sticka mera” (Ica bokförlag) tillsammans med Eva Wincent, som driver Wincents garnbutik i Stockholm.

 – En social sysselsättning, säger Paula. Man kan umgås och prata samtidigt som man stickar. Men jag tar inte stickningen med mig på fest..

 

Paulas tre bästa tips

1. Lär dig sticka aviga och räta. Det är jättelätt. Då kan du sticka allt.

2. Börja med en enkel halsduk och lär dig svårare mönster efterhand.

3. Börja med ett medeltjockt ullgarn och grova stickor, 

     till exempel nummer 4.

FAKTA

Därför ska du sticka:


* Avkoppling.
*  Kreativiteten.
* Sätter fart på hjärnan.
* Befrämjar        problemlösning.
*  Du tillverkar något användbart.
* Socialt. Du kan umgås och prata samtidigt.