Foto: Jupiter Images

Starka D-vitaminpiller kan vara hälsofarligt

D-vitamin sägs förebygga sjukdomar och är ett vanligt vitamintillskott.

Men mängden D-vitamin som anges på pillerburkens förpackning stämmer sällan överens med vad tabletterna faktiskt innehåller, visar en undersökning som presenteras i Dagens Nyheter.

En sort innehåller så stora mängder att det rentav kan vara skadligt.

– Det är självklart inte okej, säger forskaren Ann Burgaz vid Karolinska institutet i DN.

Tror du alltid på vad som står på pillerburkens innehållsdeklaration? Då får du tänka om, åtminstone när det gäller D-vitamin, som i vintertider är mycket populärt.

En ny undersökning som Testfakta låtit göra, och som redovisas i Dagens Nyheter, slår fast att innehållsdeklarationen sällan stämmer överens med verkligheten.

Av tio vanliga vitamintillskott på marknaden innehåller hälften större mängder än vad som anges.

Dubbelt så mycket

En produkt av märket Self innehåller nästan dubbelt så mycket D-vitamin än den deklarerade mängden.

Resultatet av laboratorieanalysen visar att en tablett innehöll 232,8 mikrogram D3-vitamin – men på burken står det 125 mikrogram.

Det är ändå en bra bit över vad EU:s livsmedelsmyndighet EFSA rekommenderar. Enligt EFSA kan mer än 100 mikrogram per dag vara skadligt för hälsan. Vitamintillskott som överskrider den nivån för därför inte säljas i Sverige.

– Vi har missat att det inte är tillåtet, säger Magnus Westberg, nutritionist på företaget 13:E Protein Import som ligger bakom produkten, i DN.

Han säger också att företaget inom kort ska sänka halten och göra om hela sitt sortiment.

"Lagom är bäst"

Men Ann Burgaz, som är postdoktor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, är kritisk och säger att "det är självklart inte okej".

– D-vitamin är det trendigaste vitaminet just nu, och en del verkar tro att ju mer man får i sig, desto bättre. Men det finns risker med för höga nivåer. Lagom är bäst, säger hon i DN.

D3-vitamin finns naturligt i mat som kött, fet fisk och ägg. En annan variant D2-vitamin finns i vegetabilier, främst spannmål.

D-vitamin bildas också i kroppen när människor utsätts för solljus.

Överdosering av D-vitamin kan leda till att lungor och njurar förkalkas, skriver DN.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!