Stålmormor– cyklar 160 mil från norr till söder

Formen är på topp. Snart ger sig Ann Kalla ut på vägarna. Hon ska trampa 160 mil från norr till söder genom Sverige. Starten går 27 juni. "Jag vill uppmärksamma Hjärt- och lungsjukas förening" berättar hon.

Foto: Lasse Svensson

Formen är på topp. Snart ger sig Ann Kalla ut på vägarna. Hon ska trampa 160 mil från norr till söder genom Sverige. Starten går 27 juni. "Jag vill uppmärksamma Hjärt- och lungsjukas förening" berättar hon.

MALMÖ. När en 65-årig Stålfarfar ville cykla Sverigeloppet för många år sedan fick han nobben. Han var för gammal.
Nu ska snart 70-åriga Ann Kalla trampa de 160 milen från norr till söder.
- Kalla mig gärna Stålmormor, säger hon med ett övertygande smajl.

Foto: Foto: Olle Karud

Stålfarfar Gustaf Håkansson.


När Ann var yrkesverksam jobbade hon som tandhygienist i Malmö. Numera ägnar hon det mesta av sin tid åt Hjärt- och lungsjukas förening, delvis på grund av att hennes sambo har sjukdomen kol.


– Jag vill uppmärksamma föreningen som har 45 000 medlemmar i landet och samtidigt visa hur viktigt det är med motion, säger hon.


Eldprovet

Förutom att hon leder gympa med hjärt- och lungsjuka har hon bestämt sig för eldprovet, att cykla de många milen på sin sjuväxlade cykel, från Åmsele till Malmö.


– Jag räknar med att ta ungefär tio mil per dag, det ska jag klara galant, menar hon.


Och varför inte. För en kvinna som sprang ett maraton första gången vid 55 års ålder bör cykelturen nästan bli som en lek. Dessutom har hon redan gjort ett par långa turer på pedalerna.


– Bara det inte blåser så blir allt toppen, säger Ann Kalla och betonar de positiva villkoren kring den fysiska ansträngningen.


”Fantastiskt vackert”

– Cykelspåret längs med hela kusten är fantastiskt vacker, och på olika ställen stannar jag och hälsar på mina barn och barnbarn. Det kan knappast bli bättre, lovar hon.


27 juni är hon på plats i norr för att starta den långa turen.

FAKTA

Stålfarfar blev 100 år


* Stålfarfar blev en legend under sitt 102 år långa liv. Hans riktiga namn var Nils Gustav Håkansson men efter att ett barn kallat honom för Stålfarfar när han med långt skägg var ute och cyklade blev det så han fick heta i folkmun.
* Arrangörerna av Sverigeloppet, som gick mellan Haparanda och Ystad, ville inte låta den då 65-årige mannen från Gantofta utanför Helsingborg delta, man menade att han var för gammal. Då körde Stålfarfar loppet vid sidan om, och cyklade bättre än alla de övriga.
m Under sitt innehållsrika liv hann Stålfarfar med flera cykelfärder, bland annat en till Jerusalem. Stålfarfar avled 1987.
* Han ligger begravd i Kvistofta utanför Helsingborg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här