Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 maj 2007 18:53

Uppdaterad 21 maj 2007 18:55

Sprejer för impregnering kan orsaka cancer

Elva av 13 undersökta sprejer för impregnering av barnoveraller, skor och fritidskläder innehöll fluorerade miljögifter. Naturskyddsföreningen vill nu ha bort medlen från butikerna.
När föreningen i fjol lät undersöka allvädersplagg för barn hittades höga halter fluorerade miljögifter. De kan redan i små mängder skada fortplantning och hormonsystem hos djur och misstänks också kunna orsaka cancer.
Nu har Naturskyddsföreningen gått vidare och undersökt impregneringssprejer. Elva av 13 testade produkter, inköpta i sport- och skobutiker i Göteborg, innehöll fluorerade miljögifter. Tre av dem hade mycket höga halter, mellan ett och nio gram per liter. Två produkter var helt fria från fluorkemikalier.
- Miljögifterna är oerhört svårnedbrytbara och finns kvar i naturen under mycket lång tid, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Dålig märkning

De flesta impregneringsmedlen var mycket bristfälligt märkta.
- Inte på någon av de undersökta sprejburkarna fanns information om att de innehöll fluorerade miljögifter, säger Helena Norin, kemikalieansvarig på föreningen.
Mikael Karlsson är bekymrad över att konsumenterna kan spreja fluorerade miljögifter rakt ut i luften.
- Det innebär oacceptabla risker för människors hälsa och för naturen. En enda sprejflaska kan förorena en luftvolym motsvarande 3 000 Globen, säger han.
Ett av de fluorerade miljögifterna, PFOS, som hittats hos bland annat isbjörn, säl och nyfödda, väntas förbjudas inom EU i slutet av 2008. Även ett alternativ som tagits fram, FTOH (fluortelomeralkoholer), har visat sig kunna ge skadliga effekter.
Internationellt förbud
Nu kräver Naturskyddsföreningen att sprejer som innehåller fluorerade miljögifter ska plockas bort från butikshyllorna, och att Sverige ska verka för ett internationellt förbud.

Manar till försiktighet

Fluorkemikaliernas effekt på människan är ännu otillräckligt utrett. Mikael Karlsson manar dock till stor försiktighet.
- Jag tycker inte konsumenterna behöver vara rädda, men de bör sluta använda värstingarna och gå över till de två fluorkemikaliefria produkterna, säger han.
Även Kemikalieinspektionen är oroad över spridningen av fluorerade miljögifter. I höst ska användningen i Sverige kartläggas.
- Det handlar om oerhört stabila och svårnedbrytbara ämnen som är väldigt spridda i djur, natur och människor. Jag tycker absolut att man ska undvika produkter som innehåller dessa ämnen, säger utredaren Lisa Anfält.