Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kvinnor som spelar ensamma riskerar att tappa kontrollen över sitt spelande.
Kvinnor som spelar ensamma riskerar att tappa kontrollen över sitt spelande.
Kvinnor som spelar ensamma riskerar att tappa kontrollen över sitt spelande.
Kvinnor som spelar ensamma riskerar att tappa kontrollen över sitt spelande. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Spelmissbruk ökar bland landets kvinnor

STOCKHOLM. Allt fler kvinnor fastnar i spelberoende, visar en ny rapport från  Folkhälsoinstitutet, enligt Rapport i SVT. Rapporten visar att kvinnor,  framförallt i medelåldern, utgör hälften av de nya problemspelarna.

– Vid förra mätningen var ungefär en fjärdedel av problemspelarna kvinnor, säger Ulla Romild, utredare vid institutet, till Rapport.

 

Att kvinnor ofta spelar ensamma ökar risken för att de ska tappa kontrollen över sitt spelande.

 

I rapporten konstaterar Folkhälsoinstitutet att 100 000 nya problemspelare har rekryterats, samtidigt som lika många har slutat.

 

Den vanligaste åldersgruppen bland kvinnor som får spelproblem är 45–64 år, visar Folkhälsoinstitutets rapport.

 

Vilken typ av spel som utövas har betydelse för risken att få problem. Spelande på spelautomater och vissa typer av internetspel medför exempelvis hög risk.
Folkhälsoinstitutet håller på att utveckla ett instrument för att mäta olika spels problemrisk. Det sker i samarbete med forskare och Lotteriinspektionen.

 

Alkoholvanor har stor betydelse för risken att få spelproblem. Den som dricker mycket löper stor risk att få ökande spelproblem.

Folkhälsoinstitutets undersökning bygger på intervjuer med 6 000 personer som intervjuats två gånger med ett års mellanrum mellan 2008–2010.
Ytterligare intervjuer ska göras med dem.

 

- Genom att vi undersöker samma personer vid fyra tillfällen från 2008–2015 får vi mycket värdefull kunskap om vilka grupper som löper störst risk och vilka andra faktorer som påverkar riskabla spelvanor", säger Ulla Romild, utredare vid institutet, i ett pressmeddelande.

 

Resultatet av den nya intervjuundersökningen överraskade Folkhälsoinstitutet. Fortfarande är det cirka två procent av befolkningen som räknas som problemspelare.
– Men vi ser mycket tydligt nu att det är stor omsättning på problemspelare. Det är ett väldigt stort inflöde av nya problemspelare, och det bekymrar oss, säger Ulla Romild, utredare vid institutet.

 

– Cirka 100 000 nya tillkommer varje år, säger hon.

 

Samtidigt försvinner lika många ur kategorin problemspelare, men har sannolikt kvar problem de fått under perioden, tror Ulla Romild.
– De har förmodligen en del problem kvar som kan kopplas till att de varit problemspelare, exempelvis ekonomiska problem och problem med sociala relationer och hälsa, framförallt psykisk hälsa, säger hon.

 

– Det betyder framförallt att det vi trodde berörde två procent av befolkningen berör många fler.

 

Att andelen kvinnor med spelproblem ökat tror hon beror på marknadsföring riktad till kvinnor.