Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 jun 2014 09:57

Sov inte för länge – kort tupplur bättre

Foto: Laurence Mouton

STOCKHOLM. En tupplur kanske kan locka när tröttheten slår till efter lunchen och det blir svårt att koncentrera sig på jobbet.

Men ibland kan några minuters vila göra större underverk än en timmes.

– Man kan vara otroligt outsövd och så räcker det med att man slocknar i tio minuter så är man helt vederkvickt, säger Jan Hedner, sömnforskare vid Göteborgs universitet.

Att det är så är dock lite märkligt säger han, eftersom man under den korta tiden egentligen inte får den vila man brukar anses behöva för att få effekten.

– Det är lite utav ett mysterium hur man kan få den här snabba "recharge-effekten". Det finns lite energirelaterade hypoteser om hur hjärnan och nervceller kan återställas och man kan tänka sig att det sker någon slags snabbladdning.

Att sova för länge kanske man bör passa sig för om man vill känna sig alert när man vaknar. Risken är att man hinner hamna i djupsömn.

– Om man då blir väckt blir det lite "Ursäkta, vilken planet är jag på?". Man är fullständigt borta och väcktröskeln är högre, säger Hedner.

Men något universaltips på när och hur länge man ska sova middag ger inte Hedner. Hans råd är enkla: känn efter och sov så kort eller länge du mår bra av.

– Jag tror det är extremt individuellt. Sedan är det ju en individuell förmåga att ens kunna tupplura.