Sorg kan vara beroendeframkallande

Efter en sorgperiod mår de flesta människor bättre och går vidare med sina liv. Men andra fastnar i sin sorg och blir till slut beroende av de känslor som sorgen ger, visar en amerikansk studie.

De flesta människor går igenom perioder av sorg i livet, oftast då någon nära avlidit. De flesta människor sörjer en period,  men går sedan vidare i livet även om minnet av den de mist lever kvar, skriver forskning.no.


Andra utvecklar dock vad som kallas "komplex sorg" ( complicated greif), och fastnar i sorgen. En ny studie gjord vid California University antyder att de som fastnat i komplex sorg omedvetet kan ha blivit beroende av sin sorg.


I studien deltog 23 kvinnor som alla mist sin mamma eller syster i bröstcancer. Av dessa hade elva personer tecken på komplex sorg, medan de övriga visade tecken på en "normal" sorgereaktion, skriver forskning.no.


Samtliga kvinnor blev ombedda att titta på bilder av sin döda mamma eller syster, samtidigt som deras hjärnaktivitet analyserades med hjälp av magnetröntgen.


Forskarna såg hos samtliga kvinnor utslag i de områden av hjärnan som registrerar fysisk och psykisk smärta.


Men hos de kvinnor som hade en komplex sorg syntes också aktivitet i den delen av hjärnan som registrerar belöning ( nucleus accumbens).


Denna aktivitet, som är omedveten och inte viljestyrd, kan enligt forskarna göra att vissa människor blir " beroende" av sin sorg, skriver forskning.no.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande