1 av 2 Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / UPPSALA UNIVERSITET
2 av 2 Foto: FOTOLIA / DISQ - STOCK.ADOBE.COM 164574947

Sömnforskarens förslag: Avskaffa vintertiden helt

Att ställa om till vintertid kan försämra din sömn, varnar en sömnforskare vid Uppsala universitet.

Kroppen kan bli överkänslig för ljus på kvällen – och få svårt att varva ned.

– Jag vet att det är en utmaning att få tillräckligt med dagsljus, men med vintertiden blir det ännu svårare, säger sömnforskaren Christian Benedict.

Söndagen den 29 oktober är det dags att ställa om klockan till vintertid – normaltid, som det också kallas. Och vissa önskar att normaltid skulle gälla hela tiden.

Visst, just natten den 29 oktober får man en timmes extra sömn – men man förlorar så mycket mer, menar sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet:

– Man kan känna på morgonen att "wow, nu har jag en timme till, det är jättebra, varför klagar folk?". Men problematiken är, om man tänker efter, att man sitter på sitt jobb hela tiden och på eftermiddagen kommer man hem. Då får man inte tillräcklig exponering av solljus. Då blir man känsligare för ljus under kvällstimmarna, och det gör det väldigt svårt för dig att somna.

LÄS MER: Dags för vintertid den 29 oktober – så ska du ställa om klockan

Vintertiden påverkar den "inre klockan"

Sömnforskaren fortsätter:

– Det är den inre klockan, i var och en av oss, som bland annat hjälper oss att styra vår sömn och vakenhet. En av sakerna som styr den inre klockan är solljus, dagsljus.

– Förhållandet mellan ljus under dagen och kvällstimmarna är viktig. Man måste ha tillräckligt med dagljus. Därför är jag kritisk när det gäller vintertidsomställningen.

Christian Benedict menar att det bästa vore att ha samma tid året om.

– Men, jag är inte dum. Jag vet att det är en utmaning att, under alla vintermånader, få tillräckligt med dagsljus. Men med den här omställningen blir det ännu svårare, säger sömnforskaren.

– Men det behövs för att man ska få rätt rytm, fungera ordentligt.

LÄS MER: Dags att ställa om till vintertid igen – så fungerar det i andra länder

Miljöpartiet är emot vintertid

Christian Benedict är inte ensam om sin åsikt. Bland annat föreslår Miljöpartiet att Sverige ska ha samma tidszon som Finland, CT +2, i stället för nuvarande CT +1. På så sätt skulle man inte behöva ställa om. Tidigare har Stefan Nilsson, riksdagsledamot för MP, sagt:

– Huvudargumentet är att barnen har stor nytta av en extra timme med dagsljus. Det leder till mer fysisk aktivitet och bättre hälsa.

Kristdemokraternas Tuve Skånberg har skickat in en motion om att avskaffa vintertid. Även då har argumentet varit hälsorelaterat: Förebygga depressioner och minska risken för att komma sent till jobbet.

Aktuellt just nu