Sömnbrist? Så kan du sova gott en hel natt

Piggare ögon och bättre hy är inte de enda anledningarna till att vara  noga med att få sin skönhetssömn. Att sova gott msinskar risken för  sjuk­domar och gör det lättare att hålla vikten.

Sömnbrist gör inte bara att du ser trött och glåmig ut. Det kan också göra dig sjukare, fetare och mindre muskulös, berättar Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutet och föreståndare för Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.
- Minskar sömnen ökar risken att man äter mer. Och utan sömn blir det svårt att bygga muskler, säger han.


Forskning visar att det finns ett samband mellan sömnlöshet och hög kroppsvikt. Minskar sömnen ökar risken att man äter för mycket.
- Man känner sig lite hungrigare och äter lite mer när man inte sover. När man inte sover får man ett ökat beroende av kolhydrater och salt, det har vi sett i våra studier, säger Torbjörn Åkerstedt.


Men han är samtidigt noga med att påpeka att det inte finns några studier som visar att om man förlänger sömnen så går man ner i vikt. Det är alltså inte vetenskapligt bevisat att du kan sova dig smal. Du kan heller inte sova dig vältränad, men sömnen är faktiskt avgörande för att bygga muskler.
- Ju mer och bättre du sover desto mer uppmuntrar man kroppen till att bygga muskler. Under sömnen skickas nämligen substanser ut i kroppen som har anabola processer att göra, en kraftig utsöndring av tillväxthormon som bygger vävnad. Utan sömn blir det därför svårt att bygga muskler, säger Torbjörn Åkerstedt.

 

LÄS OCKSÅ: Svårt att somna? Då ska du undvika detta!

SVÅRT ATT SOVA?

Här är sömnprofessorns bästa råd:
Undvik koffein, alkohol och nikotin.
Motionera mycket och vistas ute i ljuset under dagtid.
Avsätt två timmar före läggdags för att varva ner, de ska vara arbetsfria.
Sovrummet ska vara svalt, mörkt och tyst.
Sängen ska vara en sovplats. Försök att varken läsa eller se på tv. Laptopen hör inte hemma i sängen.
Det är bättre att gå upp en stund till dess att du känner dig trött än att ligga kvar i sängen och vrida dig.
Avslappningsövningar kan hjälpa.
Håll regelbundna läggtider.

KOLLA HUR MYCKET SÖMN DU BEHÖVER

Fysisk och mental aktivitet och ålder spelar in.
Men generellt:
En 20-åring behöver drygt åtta timmar.
En 35-åring behöver sju timmar.
En 60 åring behöver drygt sex timmar.
Obs! Det finns stora spridningar och det individuella sömnbehovet bestäms av genetiken och hur aktiv man är. Det bästa måttet på att du får tillräckligt med sömn är om du fungerar bra dagtid och är pigg.

SOV DIG FRISK!

Sömnbrist leder till ökad mottaglighet för sjukdomar som har med immunförsvaret, celler och vävnad att göra, och påverkar blodsockret och blodfetter vilket leder till en ökad sjuklighet på lång sikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!