Sömnbrist? Då kan du vara deprimerad

Lider du av sömnlöshet eller huvudvärk? Du kan ha en depression.
Många drabbas just nu, när det är mörkt och när finanskrisen dessutom härjar. Men enkla tanke-övningar kan få dig att må bättre.
- Många depressioner kan läka på det här sättet, säger Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet.

Fem till tio procent av Sveriges befolkning lider av nedstämdhet och depressioner.


Vanliga symtom är huvudvärk och sömnproblem. Antingen blir det för långa sovmorgnar, eller för tidiga uppvaknanden. Och signalsubstanserna som reglerar vårt humör kan också vara inblandade vid huvudvärk, enligt experterna."Kan bli trött"

- Huvudvärk kan vara en stor del i den kliniska bilden, liksom sömnproblemen. Man kan bli väldigt trött av för hög påfrestning och för lite sömn. Men man kan också känna trötthet av för lite aktivitet och håglöshet, säger Lars Tegenmark, psykolog och klinikchef på We mind.Specialiserad på sömn

Han leder en kognitiv beteendeterapi-mottagning som specialiserar sig på ångest, depression och sömnproblem.


Under dystra årstider och ekonomiska stressituationer kan människan bli extra mottaglig för depression.


- Det kan orsakas av vanliga livsskeenden som till exempel ekonomiska problem. När verkligheten inte stämmer överens med hur vi vill att den ska vara kan vi bli sårbara, säger psykologi-professor Gerhard Andersson.


Men majoriteten av de lätt till måttligt deprimerade får ingen diagnos. De bär på symtomen, men förstår inte att de är sjuka.


- Vi kallar det för själens förkylning för att det är ett så vanligt tillstånd. Det kan ta ett tag innan man förstår att man faktiskt har en diagnos, säger Lars Tegenmark.Kan behanda sig själv

Depression behandlas med antidepressiv medicin eller terapi, ibland med båda. Men många kan bota sig själva med hjälp av terapeutiska metoder.


- Det kan vara enkla övningar som det inte behövs någon psykolog för, säger Lars Tegenmark.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande