Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lagom till helgen gör våren entré i stort sett hela landet. Räkna med mycket sol och cirka 10 grader varmt. I solen blir det ännu hetare.
Lagom till helgen gör våren entré i stort sett hela landet. Räkna med mycket sol och cirka 10 grader varmt. I solen blir det ännu hetare.
Lagom till helgen gör våren entré i stort sett hela landet. Räkna med mycket sol och cirka 10 grader varmt. I solen blir det ännu hetare.
Lagom till helgen gör våren entré i stort sett hela landet. Räkna med mycket sol och cirka 10 grader varmt. I solen blir det ännu hetare. Foto: Scanpix

Solen får oss att må bra igen

I helgen ska våren slå till på allvar. 

Alla som känt sig trötta i vinter kan förhoppningsvis se fram emot en piggare tid. 

- När ljuset kommer tillbaka släpper de här problemen, säger miljöpsykologen 

Thorbjörn Laike.

FAKTA

Hjärnan
När solljuset kommer tillbaka på våren blockeras produktionen av hormonet melatonin i tallkottkörteln. Detta är ett hormon som gör oss trötta. När blockeringen sker sänds signaler till binjurebarken där ett hormon som heter kortisol börjar produceras. Hormonet utsöndras särskilt mycket på morgonen. Det ser till så att man blir piggare.

Hjärtat
Hormonpåslaget minskar och hjärtat arbetar lugnare, vilket kan göra att många känner sig mindre stressade. Personer med hjärtsjukdomar är de som reagerar mest positivt på att solljuset kommer tillbaka.

Ögonen och näsan
Själva ögonen påverkas inte så mycket av att våren kommer, men pollenallergiker får det jobbigt när det allergiframkallande frömjölet sprids i luften. När pollen träffar näsans och ögonens slemhinnor produceras histamin som sätter i gång tårflödet och snorbildningen, vilket kan framkalla snuva och nästäppa samt klåda och svullnad i ögonen.

Huden
Huden påverkas inte nämnvärt på något annat sätt än att man lättare bränner sig när solen blir starkare. Huden är efter vintern ovan vid starkt solljus. Kroppen kan dessutom fylla behovet av D-vitamin lättare än på vintern. För att kroppen ska producera D-vitamin krävs att huden exponeras för en viss mängd solljus.

Källa: Läkare vid Karolinska institutet, Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala och Lunds universitet.

Under vinterhalvåret blir de flesta svenskar tröttare. Ibland så trötta att jobbet blir lidande.

 – Ljuset medverkar till att styra vår vakenhet och sömn. Vi behöver en viss mängd ljus för att kunna se och arbeta normalt. Den kvantiteten får vi inte under vinterhalvåret, säger Thorbjörn Laike, miljöpsykolog vid Lunds tekniska högskola.

 Värmer hjärtat

 Solen påverkar dock inte bara hjärnan. Den påverkar hjärtat också.

 – Generellt brukar de flesta må mycket bättre. När det blir varmare och ljusare mår hjärtat bättre, säger Thomas Flodin, hjärtläkare vid Karolinska institutet i Solna.