Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 jul 2013 12:46

Sola säkert – minska risken för hudcancer

SOLBADARE. Linn Schönbeck, Marcus Wirell, Maria-Therese Strener och Lina Gustafsson njuter av sol och bad vid Vätterstranden i Jönköping.

SOLBADARE. Linn Schönbeck, Marcus Wirell, Maria-Therese Strener och Lina Gustafsson njuter av sol och bad vid Vätterstranden i Jönköping.

Foto: Anna Hallams

Sommaren är härlig men farlig.

Solar man ofta ökar risken för hudcancer avsevärt. Men det finns enkla knep som minskar riskerna och ändå gör dig solbränd.

  –Håll dig i skuggan mellan 11 och 14, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Att solen är skadlig i höga doser är ingen nyhet. Många överskrider ändå de femton minuter om dagen som hudläkarna rekommenderar. – Det är inte bara är farligt att bränna sig, även den totala mängden solljus vi får på oss under ett helt liv ökar risken för hudcancer, säger Mikael Alsterholm, hudläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Margareta Frohm Nilsson, är hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset och rekommenderar att man helt avstår från solen de timmar den lyser som starkast.

  –Sola måttligt och ta en siesta i skuggan under de timmar då solen är som starkast, mellan 11 och 14.

Påverkar också utseendet

Det är inte bara hudcancerrisken som ökar av solning – strålarna påverkar även hudens utseende.

– Det snabbar på hudens åldrandeprocess och nedbrytningen av de fibrer som gör huden spänstig och elastisk. Man blir rynkigare snabbare och får fler bruna fläckar som många tycker är kosmetiskt störande, säger Mikael Alsterholm.

Asterholm menar att man enkelt kan avgöra hur känslig man är för solen.

– Om man är ljus i huden och lätt bränner sig är det en signal att man klarar extra små mängder med sol. Alla bör skydda sig med solhatt och täckande kläder, säger han.

Antalet hudcancerfall har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, säger Mikael Alsterholm.

– I Skandinavien är vi ljushyllta och tål mindre sol. Man bör nöja sig med korta stunder i direkt solljus, femton minuter räcker.

 

Av: Isabelle Ståhl