"Vad ska jag äta för att kunna sova bättre?"

Lite yoga på kvällen är bättre än mat.

Foto: Colourbox

Lite yoga på kvällen är bättre än mat.

Jag har sömnproblem. Ibland kan det vara så att jag har svårt att somna, men oftare att jag vaknar vid fyratiden på natten och kan inte somna om. Förr sa man alltid att ett glas varm mjölk på natten gör att man sover bättre, ligger det något i det?

Kan du rekommendera något annat jag ska äta för att sova bättre?

/Karl

Andra har också läst

DIETISTEN SOFIA ANTONSSON SVARAR:

Hej Karl! Sömnproblem som du beskriver brukar uppstå när man är stresspåverkad. Kroppen har svårt att slappna av och produktionen av stresshormonet kortisol drar i gång vid just den tiden på morgonen. Egentligen är det alltså inte kosten som kan hjälpa utan snarare något som kan hjälpa till att minska stressen i kroppen. Det kan vara andningsövningar eller yoga. Viktigt är att gå och lägga sig i tid, gärna senast klockan 22 så att kroppen får maximal vila.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Sofia Antonsson.

Magnesium kan hjälpa

Du kan prova att ta ett tillskott av magnesium innan du går och lägger dig. Det får kroppen att slappna av lite. Undvik att gå upp för att äta på natten, det blir lätt en ovana som är svår att få bort.

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.
Mejla till: dietist@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här