Marie lider av magnesiumbrist och undrar hur hon får i sig mer magnesium.
1 av 2: Marie lider av magnesiumbrist och undrar hur hon får i sig mer magnesium. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vad ska jag äta för att få i mig magnesium?

Jag fick reda på att jag har magnesiumbrist.

Mina symtom är: muskelspänningar, yrsel, kramp i ben och fötter ganska ofta, svettas mer än förut, det pirrar i typ hela kroppen ibland och hjärtat slår ofta fort.

Jag har nyligen köpt ”Salus magnesium” och har hittills använt den en gång. Kan jag göra något mer förutom det? Såsom att äta mer magnesium. I vad finns mycket magnesium? Eller finns det något annat sätt jag kan få i mig magnesium på eller bota detta? Vore väldigt tacksam för svar. 

//Marie

LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror 

Sofia Antonsson svarar och ger råd 

Det verkar som att många av oss har låga nivåer av magnesium eftersom vi med vår moderna livsstil med bland annat processad mat och stress får i oss mindre. 

Däremot är det relativt ovanligt att upptäcka magnesiumbrist då vi har en liten mängd i blodet, vilket gör att blodprover ofta visar värden inom referens. Har du fått bristen konstaterad tycker jag att det är bra att dels ta ett tillskott, dels satsa på magnesiumrik kost. Tillskottet tar du bäst på kvällen och om du blir lös i magen kan du behöva byta sort. 

Magnesium hittar du i livsmedel som nötter och frön, baljväxter, sädesslag, banan och spenat. Se till att äta lite av dem varje dag för att optimera intaget. Det är ingen risk att överdosera magnesium från kosten så det är bara att äta på.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande