Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 9 mar 2016 06:00

Vad borde man äta när man haft magsjuka?

<span><strong>Läsaren:</strong> &quot;Man kanske inte är så sugen på att äta alls, men det känns ju som det är bra att få i sig något för att få ny energi&quot;.</span>

Läsaren: "Man kanske inte är så sugen på att äta alls, men det känns ju som det är bra att få i sig något för att få ny energi".

1/2

Foto: iStock

Sofia Antonsson.

Sofia Antonsson.

2/2

Foto: Magnus Fond

Jag har en fråga om vad man ska äta efter att man har haft maginfluensa eller vinterkräksjuka. Man kanske inte är så sugen på att äta alls, men det känns ju som det är bra att få i sig något för att få ny energi.

/Ofta drabbad

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

Ja, nu är det maginfluensatider och en del av oss drabbas extra hårt. Barn i skola/förskola är extra utsatta och i värsta fall smittas hela familjen. Det bästa, både före och efter en maginfluensa, är att äta probiotika, eller goda tarmbakterier. Dessa stöttar upp tarmslemhinnan och gör den mer motståndskraftig. När maginfluensan är ett faktum brukar kroppens egna bakterier spolas ut vilket gör det lättare för elaka bakterier att få fäste i tarmen. På hälsokosten finns bra preparat. Välj ett med så många olika stammar som möjligt.

När det gäller mat handlar det egentligen äta det som känns bra. Undvik söta drycker eftersom de sämre tarmbakterierna älskar dem. Välj kost som ris, kokt fisk och kokta grönsaker en period för att underlätta matsmältningen. Du kanske också behöver äta laktosfritt en period om kroppens förmåga att bryta ner laktos tillfälligt minskat.

 

Fler frågor till dietisten:

 Hur blir jag av med svår förstoppning?

 Har problem med hård mage - vet inte varför?