Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 31 okt 2017 14:30

Sura uppstötningar – tips från dietisten

Inger har problem med sura uppstötningar. Dietisten Sofia Antonsson ger råd.

Inger har problem med sura uppstötningar. Dietisten Sofia Antonsson ger råd.

1/2

Foto: Colourbox

Sofia Antonsson är dietist och expert på IBS.

Sofia Antonsson är dietist och expert på IBS.

2/2

Foto: MAGNUS FOND

Jag har haft magbesvär under en längre tid. Har ordinerats Pantoprosol mot sura uppstötningar men det hjälper inte och jag vågar inte sluta på egen hand. Jag får ont när jag ätit och vet snart inte vad jag ska äta. 

Har försökt att få komma till dietist men inget händer så nu är jag lite förtvivlad. Det känns som läkaren tror att jag har ångest, men kropp och själ hör ju ihop. Jag fick ett häfte om IBS och en hel del stämmer. Vad ska jag äta?

Tacksam för din hjälp

Inger

LÄS OCKSÅ: Lindra halsbränna – utan läkemedel

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

Hej Inger!

Det låter jobbigt, och svårt när du inte får rätt hjälp. Jag tycker att du ska ta kontakt med en dietist där du bor för att se om du kan få hjälp med din mage. Om du även har besvär kopplat till IBS (uppblåsthet, gaser, förstoppning, diarré) så finns det bra hjälp att få. När det gäller sura uppstötningar och halsbränna är det inte alltid lätt att komma tillrätta med. Ibland brukar jag rekommendera att man tar tabletter med saltsyra i stället. Det kan låta tvärtemot, men faktum är att det är många som blir hjälpta av det. Tabletterna köper du på hälsokosten och det är viktigt att ta dem i samband med måltid. Kanske kan du fasa ut medicinen så småningom om du får effekt.

Sofia