Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 5 feb 2019 06:00

Maja, 39: Varför vaknar jag mitt i natten?

Att vakna mitt i natten kan störa sömnkvaliteten rejält.

Att vakna mitt i natten kan störa sömnkvaliteten rejält.

1/2

Foto: Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

2/2

Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Jag har problem med uppvaknanden mitt i natten. Häromdagen så sa min kollega att det kunde vara att jag har för höga stressnivåer och om jag slutar dricka kaffe helt och hållet kanske jag kan sova hela natten. Stämmer verkligen det? Dricker aldrig kaffe efter klockan tre, är 39 år.

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Hej Maja!

Att vakna mitt i natten kan absolut ha att göra med stress. Vanligen sker uppvaknandet mer åt morgonen när stressnivåerna ökar och kroppen har svårt att hålla sig i sovande tillstånd längre. Kaffe är ett stimulerande livsmedel och kan på flera sätt påverka kroppen och dess stressnivåer. Dessutom kan koffeinet göra det svårare att sova, men det brukar vanligen vara kopplat till svårigheter att somna in snarare än att vakna upp. Dessutom dricker du inte sent inpå sänggående så jag tror inte att det är ditt primära problem. 

LÄS OCKSÅ: Därför vaknar du upp svettig om natten 

"Fokusera på att minska stressen"

Mitt tips är att fokusera på att minska stressen. Det kan man så klart göra på många olika sätt och det gäller att hitta något som passar dig. Du kan lyssna på en guidad meditation eller kroppsscanning innan du somnar. Att träna konditionsträning regelbundet kan öka motståndskraften mot stress. 

Att minska input via sociala medier och nyheter kan också lugna systemet eftersom det kan generera negativa tankar som stressar systemet. Allt detta kan göra att dina nivåer av stresshormoner påverkas positivt och att du därmed sover bättre.