Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 22 nov 2017 06:00

Lever man längre om man bara äter på kvällen?

"Min kompis är väldigt intresserad av "functional foods" och äter bara i ett litet fönster på kvällen. Ligger det något i det han säger?"

"Min kompis är väldigt intresserad av "functional foods" och äter bara i ett litet fönster på kvällen. Ligger det något i det han säger?"

1/2

Foto: Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson svarar.

Dietisten Sofia Antonsson svarar.

2/2

Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Min kompis är väldigt intresserad av "functional foods" och äter bara i ett litet fönster på kvällen. Han säger att det kommer att ge ett längre liv. Jag tycker att det verkar snurrigt, men han har visat mig en massa sajter.

Ligger det något i det han säger? Om man vill prova på lite mindre extremt, vad ska man tänka på.

Nyfiken

DIETISTEN SOFIA ANTONSSON SVARAR

Det kan ju låta lite extremt, men faktum är att så kallad intermittent fasta visat sig vara nyttigt för kroppen av flera olika anledningar och dessutom mera likt hur vi har levt historiskt. Genom att begränsa intaget av kalorier eller fasta helt under dagen kan vi påverka blodsockret och dessutom minska en av kroppens viktigaste tillväxtfaktorer, IGF-1, som ökar risken för cancer, hjärtkärlsjukdom och demens.

Vid låg energitillgång börjar cellerna reparera sig snarare än att dela sig som de gör vid god tillgång till energi. 

Sinnena skärps och vi tycks bli lite smartare av att befinna oss i svält, något som är rätt logiskt med tanke på att vi måste kunna tänka klart för att hitta mat. Hur man fastar kan variera. Den mest kända fastemetoden är 5:2 då man äter max 500 kalorier per dag två dagar i veckan, resten som vanligt. Det finns också vissa som äter under åtta timmar och fastar i sexton. Prova dig fram, kanske passar det att hoppa över frukosten till en början för att se hur du reagerar.