Lena, 48: Har gått upp tio kilo - av klimakteriet

Lena, 48: "Jag har börjat med "power walk" på minst 30 minuter om dagen och det är jätteskönt. Men hur ska jag mer göra för att bränna fettet?"

Foto: Thinkstock

1 av 2: Lena, 48: "Jag har börjat med "power walk" på minst 30 minuter om dagen och det är jätteskönt. Men hur ska jag mer göra för att bränna fettet?"

Sofia Antonsson.

Foto: Magnus Fond

2 av 2: Sofia Antonsson.

Jag är en kvinna på snart är 48 år, som redan gått in i min menopaus. Detta har gjort att jag raskt hamnat på en vikt på 67 kilo. Jag är 156 centimeter lång och borde väga 10 kilo mindre.

Andra har också läst

Jag har börjat med "power walk" på minst 30 minuter om dagen och det är jätteskönt. Men hur ska jag mer göra för att bränna fettet? Jag är flexitarian, det vill säga vegetarian som äter fisk och skaldjur.

Hälsningar Lena

LÄS MER: 9 saker alla kvinnor bör veta om klimakteriet

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

SVAR: Att gå in i menopaus eller klimakteriet innebär att kroppens hormonförråd tryter. Det i sig får en rad konsekvenser, bland annat ökad aptit och något minskad förbränning.

Dessutom kan stresshormoner som kortisol påverka blodsockerregleringen så att man blir mer sugen på sötsaker och snabba kolhydrater.

Försök ät många magra proteinkällor

Det du kan göra med kosten är att försöka äta många magra proteinkällor och grönsaker. Det ger kroppen näring samtidigt som det mättar bra och ger mindre kalorier. Intervallträning är bra för att förbränna fett, och det går att intervallträna när man promenerar också. Om du får tilltagande klimakteriebesvär som svallningar, sömnproblem och nedstämdhet är det bra att gå till en gynekolog och se över om du behöver hormonersättning.

Då bör du fråga efter bioidentiska hormoner eftersom dessa är bäst för kroppen.

LÄS MER: 7 myter om vad som händer i klimakteriet

LÄS MER: Klimakteriet - professorn om hur vi mår egentligen

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.
Mejla till: dietist@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer