Kan rätt kost lindra min magsjukdom?

Signaturen "Johanna" skriver: "Jag har Ulcerös colit sedan jag var i tonåren. Då hette det att man skulle äta som vanligt. Är det fortfarande så?".

Foto: Fotolia

1 av 2: Signaturen "Johanna" skriver: "Jag har Ulcerös colit sedan jag var i tonåren. Då hette det att man skulle äta som vanligt. Är det fortfarande så?".

Dietist Sofia Antonsson.

Foto: MAGNUS FOND

2 av 2: Dietist Sofia Antonsson.

Hej Sofia,

Du har skrivit mycket om magproblem, men mer om IBS än om IBD. Jag har Ulcerös colit sedan jag var i tonåren. Då hette det att man skulle äta som vanligt. Är det fortfarande så? Finns det mat jag skulle må bättre av att välja bort? 

Andra har också läst

Det finns sajter där det rekommenderas att man avstår gluten, mjölk och så vidare, själv har jag mest haft problem med friterad mat. Äter Pentasa, vet inte om det påverkar. Finns det kosthållning som lindrar?

Johanna

LÄS OCKSÅ: Så äter du enligt Fodmap 

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. Mejla till: dietist@expressen.se

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

Hej Johanna!

IBD, Crohns och Ulcerös kolit, är två sjukdomar som är allvarligare än IBS eftersom de har en inflammatorisk faktor. Både Crohns och ulcerös kolit har flera gemensamma symtom med IBS såsom gaser, uppblåsthet, smärta och diarré och det gör att de också går att behandla på samma sätt. Den behandling vi använder oss av inom vården i dag heter Fodmap. Det är en kostbehandling primärt för att minska symtomen vid IBS, men det finns även studier som visar bra resultat med Fodmap vid ulcerös kolit. Fodmap går ut på att ta bort eller minska intaget av så kallade fermenterbara kolhydrater som till exempel lök, vitlök, vete och råg. Dessa livsmedel är stora bovar och de flesta med någon form av magproblem mår bra att ta bort dessa under en period. För att prova fodmap tar du kontakt med en dietist där du bor alternativt går kursen på nätet.

Mvh Sofia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här