A-vitamin har dokumenterad effekt på huden. Men går det lika bra att äta den?
1 av 2: A-vitamin har dokumenterad effekt på huden. Men går det lika bra att äta den? Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Kan jag äta A-vitamin mot min akne?

Hej!

Jag har hört att det hjälper att smörja in ansiktet med A-vitamin när man har problem med akne, man kan ju få behandling med retinol på recept om man har bekymmer.

Men om man inte får det som läkemedel är det väldigt dyrt. Krämerna kostar uppåt tusenlappen. Får man samma effekt om man äter extra mycket A-vitamin? Bör man i så fall äta det som tillskott eller i naturlig form? Eller är det helt olika saker?

/Johanna

LÄS OCKSÅ: Akne? 9 misstag som ger dig fler finnar 

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Just nu är det väldigt poppis att tillsätta vitaminer och probiotika till olika hudvårdspreparat. A-vitamin är välstuderat när det gäller effekter på huden, men när det gäller kostens effekt på huden, och huruvida man kan äta sig till effekterna, är det inte så mycket studier gjorda. Därmed inte sagt att det vi äter inte spelar roll. A-vitamin är viktigt för hudens normala funktion. 

Dietisten svarar

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.

Mejla till: dietist@expressen.se.

Det är en fettlöslig vitamin som lagras i kroppen och som vi alltså kan få i oss för mycket av om man tar det som tillskott. Via kosten finns ingen sådan risk. A-vitamin i form av retinoider finns generellt i livsmedel från djurriket, särskilt i lever, ost och ägg. I vissa grönsaker och rotfrukter finns karotenoider som behöver omvandlas till A-vitamin i kroppen. Du kan alltid prova att lägga till mer av de här livsmedlen för att se om det påverkar huden positivt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande