Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 9 jan 2018 06:00

Jag vill prova fodmap - hur gör jag?

Ella har problem med magen och vill gärna testa Fodmap.

Ella har problem med magen och vill gärna testa Fodmap.

1/2

Foto: Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.

2/2

Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Hej! 

Jag undrar hur jag får reda på vilka dietister som är kunniga och insatta i Fodmap? Hos vanliga stora sjukhusens dietister fick jag ingen vidare hjälp förutom näringsdrycker när jag hade som ondast samt rådet att utesluta lök och bönor. Jag vill gärna prova fodmap men behöver någon kunnig inom området.

Mvh Ella.

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Hej Ella!

Det är inte alla dietister som är insatta i kostbehandlingen FODMAP. Dels är vi få dietister i Sverige och dels kräver behandlingen också att man som dietist har ett tillräckligt patientunderlag för att komma i gång och känna sig trygg med FODMAP. Det bästa är att fråga inom primärvården, där finns störst chans att hitta en dietist som kan hjälpa dig.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar 

Skippa vissa livsmedel

Beroende på var i Sverige du bor kan det krävas remiss från din läkare. Hittar du ingen dietist kan du alltid få hjälp med behandlingen via nätet om du vill. Där har vi gjort hela behandlingen som en kurs du kan gå när du vill. Vi har också dietister som kan hjälpa till med individuell rådgivning via video. Rådet om att ta bort lök och bönor är visserligen rätt, men det är en massa andra livsmedel som behöver tas bort för att magen ska lugna sig.