Anders har svårt att hålla vikten, trots att han motionerar och äter nyttigt.
1 av 2: Anders har svårt att hålla vikten, trots att han motionerar och äter nyttigt. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

"Jag har svårt att hålla vikten - vad gör jag för fel?"

Hej,

Jag är 48 år 191cm lång och väger i dag 98.5kg.

Det senaste halvåret har jag gått ner i vikt från 115 till som lägst 93.5kg och skulle vilja ligga runt 93-94 kg men har oerhört svårt att hålla vikten nere.

Har varit sjukskriven en längre tid men har kommit i gång lite mer de senaste månaderna då jag tar 2-3 raska promenader om dagen, en på 1-1.5h och de andra runt 30 min.

Jag äter grovt bröd, naturell yoghurt med müsli och fullfeta mejeriprodukter, mycket grönsaker, bönor och ägg. Inget sötat. Utöver detta dricker jag vatten och te/kaffe samt äter råa morötter när jag känner för det. Dricker ingen alkohol. På helgen är jag slarvig och då kan det slinka ner både choklad och glass men inte i några mängder.

Väldigt tacksam för tips.

/Anders

DIETISTEN SOFIA ANTONSSON SVARAR

Hej Anders!

Nej, du är verkligen inte ute och cyklar! Tvärtom tycker jag att det ser väldigt bra ut, både vad gäller din kost och träning. Det är ju så att kroppen har en sorts termostat dit den alltid strävar och när man går ner så pass mycket i vikt som du gjort kan det till en början vara svårt att hålla den nya vikten.

Du gör precis rätt som fyller upp mer grönsaker, äter osötat och allmänt långsamma kolhydrater. Jag tänker att du behöver hålla ut ett tag för att kroppen ska förstå att det är på den här vikten du ska ligga. Att lägga till lätt styrketräning kan vara ett bra komplement för att hålla förbränningen uppe.