Göran har diabetes typ 2. Nu undrar han vilket bröd han kan äta utan att störa blodsockret.
1 av 2: Göran har diabetes typ 2. Nu undrar han vilket bröd han kan äta utan att störa blodsockret. Foto: Shutterstock
Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd.
2 av 2: Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd. Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

"Jag har diabetes - vilket bröd kan jag äta?"

Hej!

Jag har nyss fått diagnosen diabetes typ 2. Nu försöker man att hitta i djungeln av alla brödsorter. Vilka brödsorter är ok? Kan fullkornsbröd höja blodsockret?

Har jättemånga frågor men stannar här så länge.

Mvh Göran

Dietisten Sofia Antonsson svarar

Hej Göran!

Ja, det är sannerligen en djungel i brödhyllan. Det lättaste är att titta efter nyckelhålet. Då får du garanterat ett bröd med mycket fibrer och lite socker. Det finns en massa bra bröd nu till exempel surdegsbröd, som har en låg blodsockerpåverkan. Nyckelhålet gäller också på exempelvis müsli och färdigmat.

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.

Mejla till: dietist@expressen.se.

Jag tänker att det är bra att du får träffa en dietist som kan hjälpa dig att guida i livsmedelsvalen. Se om du har någon där du bor, annars kan du boka tid på nätet. Det är av största vikt att titta igenom kosten för att stabilisera blodsockret och lära dig hur man ska äta för att hålla det stabilt på sikt.

Mvh Sofia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!