Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SOFIA ANTONSSON KOSTRÅDGIVARE

Publicerad 11 okt 2018 14:30

"Jag är jättetrött - vad ska jag äta?"

Vad kan man äta för att må bättre och bli piggare?

Vad kan man äta för att må bättre och bli piggare?

1/2

Foto: Shutterstock

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

2/2

Foto: MAGNUS FOND / MAGNUS FOND

Jag har problem med trötthet. Har en påverkad sköldkörtel och äter levaxin och jag undrar om det finns något man kan göra med kosten för att må bättre och bli piggare? Finns det saker man ska låta bli att äta?

Hoppas på ett svar

//A

Dietisten Sofia Antonsson svarar och ger råd

Hej A!

En knepig fråga eftersom sköldkörtelproblem är komplexa och det saknas en riktigt bra och effektiv behandling i Sverige. Att bara titta på tyroideahormoner och medicindoser är enligt min erfarenhet inte alltid tillräckligt då många har fina värden, men ändå inte mår bra. 

Då kan det i ställt vara läge att ta prover på kortisol, Det har gjorts studier mot det integrativa hållet i Sverige, där man just provat annan sorts behandling, det finns duktiga specialister som kan hjälpa dig vidare. Kanske behöver du prova en ny medicin, eller så behöver du ytterligare utredning. 

Det finns ingen evidens för att en specifik kost eller enskilda livsmedel skulle kunna påverka sköldkörteln, men jag vet att det är en del som testar en kost som lindrar vid autoimmuna besvär, den är mer åt paleohållet. Det finns också kosttillskott med Ashwagandha som visat ha effekt vid sköldkörtelbesvär.