Soja innehåller fytoöstrogener som inte är samma östrogen som vi har i kroppen.
1 av 2: Soja innehåller fytoöstrogener som inte är samma östrogen som vi har i kroppen. Foto: Colourbox
<p>Dietisten Sofia Antonsson svarar på läsarnas frågor. </p>
2 av 2: <p>Dietisten Sofia Antonsson svarar på läsarnas frågor. </p> Foto: @Magnus Fond

"Innehåller sojabönor för mycket östrogen?"

Jag undrar hur det är med soja och hormoner. Innehåller sojabönor och vanlig soja östrogen? Ibland läser man att det är bra att vara försiktig med det under klimakteriet och ibland att det är bra. Vad är din syn på saken? …/Maria

LÄS MER: 9 saker alla kvinnor bör veta om klimakteriet

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:


Hej Maria!
Det finns flera faktorer som påverkar svaret, bland annat vem du är och i vilket syfte du äter sojaprodukter. Soja innehåller fytoöstrogener som inte är samma östrogen som vi har i kroppen utan endast har en svag effekt. Enligt vissa studier kan fytoöstrogener ha en anti-östrogeneffekt i kroppen eftersom fytoöstrogenerna blockerar receptorerna för andra östrogener med starkare verkan i kroppen.

"Kött kan vara ett bättre val"

Alltså, är du i klimakteriet är det inte en bra idé med soja eftersom du vill ha upp dina nivåer av östrogen i kroppen då. Då kan kött vara ett bättre val eftersom det innehåller samma sorts östrogen som vi har i kroppen. När det kommer till soja och risken för bröstcancer finns i dag inga belägg för att intag av soja skulle öka den risken. Ett lagom intag av soja är alltså inte farligt på något sätt.

Med vänlig hälsning, Sofia

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.
Mejla till: dietist@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!