Är det dåligt för kroppen att äta veganskt när man växer?
Är det dåligt för kroppen att äta veganskt när man växer? Foto: Shutterstock

”Hur ska vi tänka runt dotterns vegankost?”

Vad ska man som förälder tänka på när tonåringen i huset bestämmer sig för att bli vegan? Är det inte viktigt med animaliskt fett när man växer? Ett oroligt föräldrapar frågar dietisten Sofia Antonsson om kostråd.

Hej,

Vår tonårsdotter vill bli vegan. Hur ska vi tänka runt det? Jag har förstått att det kan behövas fetter från djur när man växer och är i puberteten och känner mig lite orolig, men å andra sidan måste hon ju få bestämma själv. Hon är inte ätstörd och har en lagom och frisk kropp. Vad behövs?

/Oroliga föräldrar

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. 

Mejla till: dietist@expressen.se

LÄS MER: 16 vegetariska livsmedel som är rika på järn

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR

Hej!

Jag förstår att ni känner er oroliga och för den som vill gå över till en annan kost är det viktigt att vara påläst så att man kan göra medvetna val. De näringsämnen man behöver vara uppmärksam på när det gäller vegankost är omega-3, järn, D-vitamin och B12. Järn går att få via kosten genom att välja järnrika produkter som baljväxter, nötter, frön och torkad frukt. Omega-3 och D-vitamin finns i vegetabiliska former i livsmedel.

LÄS MER: Dietisten krossar 5 myter om vegetarisk kost 

Omega-3 i t ex linfrön, valnötter och rapsolja. D-vitamin finns i svamp. Det är dock inga större mängder så ett tillskott av båda dessa kan vara bra. B12 finns endast i animaliska produkter så det behöver man som vegan alltid ta som tillskott. Det är bra att välja berikade drycker av t ex soja och havre. Det kan vara bra att läsa på och hitta nya, näringsriktiga, recept som ni kan laga tillsammans. På så sätt lär ni er alla om vilka livsmedel som är bra att ha hemma och hur man kan använda dem.  

Mvh Sofia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande