Conny skriver till dietisten: "Jag undrar om du kan hjälpa mig. Jag har fått högt blodsocker och nu vill läkaren snart att jag ska börja ta mediciner för det om jag inte får ner det själv".
1 av 2: Conny skriver till dietisten: "Jag undrar om du kan hjälpa mig. Jag har fått högt blodsocker och nu vill läkaren snart att jag ska börja ta mediciner för det om jag inte får ner det själv". Foto: Fotolia
Sofia Antonsson.
2 av 2: Sofia Antonsson. Foto: MAGNUS FOND

"Har högt blodsocker – vad kan jag göra?

Hej, 

Jag undrar om du kan hjälpa mig. Jag har fått högt blodsocker och nu vill läkaren snart att jag ska börja ta mediciner för det om jag inte får ner det själv. 

Jag har försökt äta mindre sötsaker och kaffebröd, men ligger ändå runt 7 i fastesocker, och långtidssockret ligger på 59. Läste häromdagen att lingon kan sänka blodsockret och undrar om det kanske kan vara idé att prova? Hur stor skillnad kan det göra? Går det lika bra med frysta som med färska bär? Är inte så glad i att laga mat, men äter en ganska vanlig svensk kost utan alltför mycket kryddor. Vissa kvällar blir det gröt i stället för lagad mat. 

Med vänlig hälsning,

Conny

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR: 

Hej Conny!

Både blåbär och lingon är bra att lägga till kosten, framför allt bra som ersättning till sylt. Annars är det mest effektiva sättet att få ner blodsockret att minska på kolhydraterna och se till att välja långsamma alternativ som råris, quinoa och bovete. 

LÄS OCKSÅ: 5:2-grundarens nya metod – 7 tips för nybörjaren

Vissa förespråkar att ta bort kolhydraterna helt och äta LCHF, men det räcker ofta med att minska mängden. Kanske kan du byta ut smörgåsen mot ett ägg till frukost, äta mer sallad till lunch och middag och minska på pasta, ris och potatis. 

Fullkornsprodukter är bra liksom osötade varianter av mejeriprodukter. Motion är också jätteviktigt för blodsockret. Om möjligt är det bra att röra på sig flera tillfällen under veckan, men kortare tid.

Mvh,

Sofia 

 

FRÅGA DIETISTEN

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor. Mejla till: dietist@expressen.se

Aktuellt just nu