Är det en bra idé att äta mer tofu och sojabönor när klimakteriet är i antågande?
Är det en bra idé att äta mer tofu och sojabönor när klimakteriet är i antågande? Foto: Shutterstock

Funkar soja mot klimakteriebesvär?

Finns det något jag kan äta för att lindra klimakteriebesvär? Har hört om sojaprodukter, stämmer det? Vilken typ i så fall. 

Tacksam för svar

/Malin

Dietisten svarar:

Hej Malin!

Det finns en massa tillskott som sägs kunna lindra klimakteriet. En del av dem är baserade på soja och kan absolut ge god effekt, men det är sällan hela lösningen. Östrogenet, som minskar under klimakteriet, har många viktiga funktioner i vår kropp. Det faktum att vi kvinnor helt plötsligt blir av med ett viktigt hormon kan ge oönskade konsekvenser framåt när det gäller både benskörhet och hjärt-kärlhälsa. 

Fråga dietisten

Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare.

Skicka dina frågor till: dietist@expressen.se

Östrogentillskott kan därför vara viktigt, men det gäller att man tar rätt sort. Ofta pratar man om bioidentiskt östrogen, vilket är den vanligaste formen som vi använder i Sverige. Jag brukar rekommendera kvinnor att prata med sin gynekolog angående hormonbehandling. Kanske räcker det med ett svagt tillskott? 

LÄS OCKSÅ: Östrogenbrist – så vet du om du är drabbad

Förutom olika tillskott så påverkar både kost och livsstil hur man tar sig igenom klimakteriet. Stress och för lite näring gör ju inte att man mår bättre direkt. Så se till att frossa i färgglada grönsaker, frukter, bär, nötter och frön för att få i dig ordentligt med näring.  

Hälsningar Sofia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!