Det kan vara svårt att veta vad man ska ge sina barn till frukost. Det är inte alltid som de nyttigaste alternativen går hem.
Det kan vara svårt att veta vad man ska ge sina barn till frukost. Det är inte alltid som de nyttigaste alternativen går hem. Foto: Shutterstock

Fråga dietisten: Vad ska mina barn äta till frukost?

En bra frukost kan vara svår nog att få till som vuxen – och ännu svårare när man har barn.

Hur gör man ett nyttigt, barnvänligt morgonmål när det är bråttom och barnen är petiga med maten?

Dietisten Sofia Antonsson tipsar om alternativen som både är sunda och goda.

Vill att barnen ska äta nyttigt, men det slutar med tekakor…

Det är svårt med frukost till mina barn, 3 och 5 år. Vi satsar nyttigt – gröt, bär, grovt bröd. Men då äter de ingenting. Jag får slänga mat och ofta slutar det med att jag ger dem tekakor med smör som de får äta på väg till förskolan, bara för att de ska ha något i magen och orka med. Har du några förslag på vad jag kan göra?

/Villrådig förälder

LÄS MER: Fråga dietisten: ”Vad är ett bra mellanmål för barnen?”

Kostråd: Det här är bra frukost för barn

Din ambition att dina barn ska äta en nyttig frukost är toppen, men ibland behöver man sänka förväntningarna. Barn gillar inte alltid de grövsta bröden, och det är okej. Försök hitta ett mellanting. Kanske kan du i stället hitta ett ljust bröd utan tillsatt socker? Om de gillar yoghurt kan du blanda ut den söta fruktyoghurten med en naturell. Då minskar du sockerinnehållet dramatiskt. 

”Barn gillar inte alltid de grövsta bröden, och det är okej”

Och vissa dagar kan de bli en tekaka i bilen, det är också OK. En smoothie på yoghurt, banan och bär brukar gå hem hos de flesta. Den kan du göra kvällen innan om det blir lite ont om tid på morgonen. Du kanske också kan mixa ner havregryn och pumpakärnor utan alltför stora protester eftersom bär brukar ge en god smak. Ett kokt ägg funkar också bra om de gillar det.

Mvh,

Sofia

LÄS MER: Övervikt hos barn – det här ska du tänka på som förälder

Fråga dietisten

Dietist- och kostrådgivare, Sofia Antonsson svarar på dina frågor.

Mejla till: dietist@expressen.se.