ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Dietisten svarar: "Vilka oliver är nyttigast?"

Vilka oliver är egentligen nyttigast? Dietisten Sofia Antonsson svarar.

Vilka oliver är egentligen nyttigast? Dietisten Sofia Antonsson svarar.

1/2

Foto: Fotolia

Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare.

Sofia Antonsson, dietist och kostrådgivare.

2/2

Foto: MAGNUS FOND

Dietisten svarar: "Vilka oliver är nyttigast?"

Hej!

Jag undrar vilka sorters konserverade oliver som är bäst ur näringsvärde - de svarta eller gröna?  Finns det skillnad mellan urkärnade och vanliga oliver i näringsvärde? 

ANNONS

Undrar också vad skillnaden är i näringsvärde mellan konserverade oliver och olivolja? Är det exempelvis mer mineraler/vitaminer i det ena jämfört med det andra? 

Det näringsvärde som det står på en burk konserverade oliver - avser det bara oliverna eller är det oliver och vattnet i? Hur ska jag veta näringsinnehållet för bara 100 gram oliver? 

Mvh 

Jessica

LÄS OCKSÅ: Gå ner 4 kilo – med Michael Mosleys succémetod

DIETIST SOFIA ANTONSSON SVARAR:

Hej Jessica!

Intressant fråga! Generellt kan man säga att oliver, varken gröna eller svarta, är några näringsbomber eftersom de mest innehåller vatten och fett. Däremot har de en väldigt bra fettkvalitet med mestadels enkelomättade fettsyror vilka är hälsosamma för kroppen. Svarta oliver är antingen naturligt svarta, eller mer blå-lila. Det finns också kolsvarta oliver och de är egentligen fusk eftersom det är gröna oliver som färgats med järnglukonat. Energiinnehållet varierar något mellan olika olivsorter. Du kan gå in i Livsmedelsdatabasen som finns på www.slv.se och titta på kaloriinnehållet. Där finns både avrunnen vikt och med och utan kärnor. Innehållsdeklarationen avser råvaran, alltså oliverna, vattnet räknas inte med. 

Olivolja är ju rent fett från oliver och har inga direkta näringsämnen förutom E-vitamin.

Mvh

Sofia